Прес-центр9 жовтня 2017, 08:10

На засіданні обласної ради із правової освіти населення звітували про роботу щодо попередження насильства в сім’ї на Луганщині

6 жовтня 2017 року в Луганській облдержадміністрації під головуванням заступника голови ОДА Ольги Лішик відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення. Порядком денним засідання передбачено розгляд питання щодо основних напрямків роботи із попередження насильства в сім’ї на Луганщині. Із цієї теми вступила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець.

 

Так, Олена Гарькавець розповіла про позитивну тенденцію зі стабільного збільшення кількості звернень щодо насильства в сім’ї: у першому півріччі поточного року зафіксовано 840 звернень, у той час як за підсумками усього
2016 року було 930. Вона розповіла про роботу обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми, зокрема, про виїзні засідання та із запрошенням максимального кола партнерських та міжнародних організацій. Заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА поінформувала про роботу восьми мобільних бригад психосоціальної допомоги, що працюють на Луганщині з ініціативи Фонду народонаселення ООН, а також про ще одну створену мобільну бригаду в рамках проекту «Адвокація з захисту прав уразливих категорій громадян, попередження та подолання наслідків насильства в сім'ї, ґендерно-обумовленого насильства та розширення можливості доступу до отримання юридичної, психологічної допомоги  населенням у віддаленій сільській місцевості». Учасникам розповіли про роботу п’яти кабінетів анонімної медико-психологічної допомоги, що створені та працюють при районних лікарнях за підтримки Фонду народонаселення ООН. У цих кабінетах жінки, постраждалі від насильства, можуть отримати весь спектр медичних та психологічних послуг, а також знайти тимчасовий прихисток.

 

Олена Гарькавець розповіла про роботу регіонального саб-кластеру з питань попередження ґендерно обумовленого насильства, а також про співпрацю Департаменту з об’єднаними територіальними громадами області, у двох із яких затверджено програми розвитку сімейної політики, попередження насильства в сім’ї та забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. Також вона поінформувала про основні завдання на найближчий час у напрямку попередження домашнього насильства, зокрема, щодо підготовки та проведення обласного етапу щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

 

Яна Соловйова