Прес-центр27 жовтня 2017, 16:10

Ольга Лішик виступила на колегії Мінсоцполітики України щодо реформування системи інтернатних закладів та створення умов для виховання дітей у сімейних формах

27 жовтня 2017 року в місті Одеса відбулося засідання колегії Міністерства соціальної політики України «Про запровадження інтегрованої моделі у сфері соціального захисту населення» за участю Міністра соціальної політики Андрія Реви.

Під час вступного слова Міністр соціальної політики поінформував учасників колегії про стан справ у процесі впровадження урядових реформ у сфері соціального захисту.

«У 2016-2017 роках основна увага Уряду була зосереджена на відновленні зростання реальних доходів громадян через проведення комплексних реформ у сфері оплати праці, соціальної підтримки населення та пенсійного забезпечення», - заявив Андрій Рева.

За словами Міністра, вирішення сьогоднішніх завдань соціальної політики значною мірою стає можливим у результаті проведення децентралізації та реформи місцевого самоврядування, що має на меті сформувати в Україні економічно спроможні територіальні громади, у тому числі у сільській місцевості, на основі їх добровільного об’єднання.

Участь у колегії також узяли заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик та директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук. Із питання реформування інтернатних закладів і створення органами місцевого самоврядування умов для повноцінного виховання дитини в сім’ї або в умовах, наближених до сімейних, у межах територіальної громади її постійного проживання виступила Ольга Лішик. Вона доповіла, що на підконтрольній території області проживає 108 415 дітей, із них 1470 мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 1,2% від загальної кількості дитячого населення. 1052 дитини проживає в сім'ях опікунів та піклувальників. В області проводиться робота щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Понад 11 років реалізується спільний проект служби у справах дітей облдержадміністрації та обласної телерадіокомпанії «Кожне життя – надія, Кожній дитині – родину», завдяки якому понад 1200 дітей вихованців державних установ знайшли нову сім'ю. Особлива увага та підтримка надається дітям, які прибули з тимчасово непідконтрольних територій області. На цей час в області проживають 92 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування, 38 - без законних представників. Проводиться робота щодо повернення неповнолітніх з території Російської Федерації. На сьогоднішній день на територію України повернуто 20 дітей, ще відносно 35 ведеться робота по відновленню документів, встановлення опіки, піклування або усиновлення.

Ольга Лішик поінформувала, що на сьогодні на території Луганської області функціонують 13 інституційних закладів у сфері управління Міністерства освіти і науки України, 1 будинок дитини Міністерства охорони здоров’я України, 1 притулок для дітей Міністерства соціальної політики України. Загальна кількість вихованців в цих закладах – 1726.

Ольга Лішик наголосила, що система інституційного догляду та виховання дітей є не лише затратною, а також неефективною та шкідливою як для самої дитини, так і для її сім'ї та суспільства в цілому. Вона зазначила, що розпорядженням голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза створено міжвідомчу робочу групу та на теперішній час розробляється регіональний план із реформування системи інституційного догляду.

Завдяки роботі соціальних служб, служб у справах дітей протягом 2015-2017 років контингент вихованців Кремінської обласної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів зменшився з 124 до 47 учнів. Таким чином, цей комунальний заклад припинив діяльність шляхом ліквідації юридичної особи.

У 2016-2017 роках на сімейні форми виховання влаштовано 420 дітей, із них усиновлено – 65, передано на виховання в сім'ї опікунів, піклувальників – 294. В області функціонує 14 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 95 дітей та 87 прийомних сімей, у яких виховується 163 дитини.

Особлива увага на Луганщині приділяється запровадженню та розвитку інклюзивної освіти для дітей з інвалідністю. З цією метою у 2017 році з державного бюджету місцевим бюджетам на підтримку таких осіб по Луганській області надано 1125,6 тис. грн. коштів субвенції.

Серед пріоритетних напрямків подальшої роботи Ольга Лішик зазначила утворення служб у справах дітей у структурі виконавчих органів об’єднаних територіальних громад; створення дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та підготовка кандидатів в усиновлювачі, опікуни (піклувальники), прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі;

забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа; визначення потреб територіальних громад у додаткових соціальних, освітніх, медичних і реабілітаційних послугах; утворення інклюзивних класів для забезпечення навчанням дітей з особливими освітніми потребами.

Яна Соловйова