Прес-центр28 листопада 2017, 12:11

«Orange the World»: на Луганщині стартувала акція «16 днів проти насильства»

На Луганщині стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». 24 листопада 2017 року в рамках всесвітньої кампанії Генерального секретаря ООН «Єднаймось, щоб зупинити насильство щодо жінок» під ґаслом «Orange the World» в місті Сєвєродонецьк помаранчевим кольором було підсвічено будівлю Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру. Саме помаранчевий є кольором боротьби із насильством по відношенню до жінок.

Будівлю театру обрано не випадково. На початку збройного конфлікту колектив театру виїхав із тимчасово непідконтрольного Луганська в Сєвєродонецьк. За короткий час вдалося відновити роботу колективу, а сам театр отримав нову будівлю. У серпні 2017 року Президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії відкриття, наголосивши, що ця подія є символом нормалізації ситуації на Луганщині.

Участь у заході взяли заступник голови Луганської облдержадміністрації, голова обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми Ольга Лішик, члени ради, працівники Національної поліції, представники громадських і міжнародних організацій, фахівці мобільної бригади психосоціальної допомоги постраждалим від насильства Фонду ООН у галузі народонаселення та небайдужі мешканці міста.

Учасники взяли участь у флеш-мобі, створивши символічну велику долоню – один із символів кампанії, який означає «Стоп насильству». Вони тримали помаранчеві долоні та тричі проскандували: «Насильству немає виправдання!».

Під час прес-брифінгу, Ольга Лішик зазначила, що для Луганщини, яка ще й досі перебуває у стадії збройного конфлікту, тематика насильства є актуальною. Лише за 9 місяців поточного року зафіксовано 1080 звернень з приводу насильства в сім’ї і ця цифра постійно зростає. Ольга Лішик передала помаранчеву долоню від Луганщини в інші 15 регіонів України, де у цей самий час проходили подібні акції.

Захід підготовлено в рамках спільної програми ООН Жінки та ПРООН «Відновлення управління та сприяння примиренню у постраждалих від кризи громадах України», що фінансується Європейським Союзом.

Яна Соловйова