Прес-центр3 серпня 2018, 15:08

Організацію надання якісних соціальних послуг населенню ОТГ Луганщини розглянули на семінарі

Питання організації надання якісних соціальних послуг населенню громад в умовах децентралізації є одним із пріоритетних в діяльності Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації. Для досягнення цієї мети спільно із партнерськими організаціями Департаментом проведено низку семінарів, тренінгів, нарад, у тому числі, у виїзному форматі.

2-3 серпня 2018 року Департаментом спільно із Луганським відокремленим підрозділом установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" проведено тематичний семінар для заступників голів райдержадміністрацій, голів об'єднаних територіальних громад та директорів територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, виконуюча обов'язки директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Інна Сердюкова, представники організацій ЮНІСЕФ та МБФ "Жовто-Блакитні Крила".

Ольга Лішик наголосила, що децентралізація є запорукою підвищення якості життя населення. Вона навела успішні приклади втілених проектів громадами як на Луганщині, так і в інших регіонах України. Заступник голови ОДА підкреслила відповідальність кожного голови ОТГ за надання соцпослуг населенню, максимально наближених до місця проживання.

Учасникам розповіли про впровадження інтегрованих соціальних послуг та реформування центрів соціальної реабілітації. Директор Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ірина Єременко розповіла про механізм забезпечення соціальними послугами сімей із дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Завідувач сектору сімейної політики Департаменту Яна Соловйова розповіла про організацію роботи у громаді із попередження домашнього насильства, насильства за ознакою статі, дискримінації за ознакою статі, а також щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Окремо наголошено на ролі терцентрів у реагуванні на випадки насильства щодо жінок і чоловіків похилого віку.

Під час семінару представники громад презентували досвід організації надання соціальних послуг населенню, зокрема, шляхом створення власних установ або закупівлі послуг.

У рамках заходу відбулася дискусія із низки практичних питань, обговорено ряд перспективних напрямків співпраці на найближчий час.

Яна Соловйова