Прес-центр25 вересня 2018, 10:09

Педагог- рушійна сила змін у державі

Святкування Дня працівника освіти в Україні щороку в першу неділю жовтня закріплено Указом Президентом України № 513/94 від 11.09.1994. У цьому році День працівника освіти в Україні відзначають 7 жовтня. Це свято тих, на чиї плечі покладена важлива місія- виховання відповідальних громадян та справжніх патріотів. «Вчителям належить сформувати та закарбувати у дитячій свідомості пантеон сучасних героїв, чия кров пролита на Майдані, у Криму та на Сході. В умовах реформування освітньої галузі вчителі виступають рушійною силою цивілізованих тектонічних зсувів в Україні, поступу нашої держави до європейського майбутнього»,- наголошує Юрій Гарбуз.

У Луганській області приділяють значну увагу наданню якісної освіти нашим дітям та молоді. Всебічний розвиток дитини як особистості, засвоєння нею визначеного суспільними й національно-культурними потребами обсягу знань для подальшого життя, та професійного самовизначення забезпечують 266 закладів дошкільної і 292 заклади загальної середньої освіти, 2- закладів професійної (професійно-технічної) та 22 заклади вищої освіти I-IV рівнів акредитації.

На налагодження і поглиблення освітнього співробітництва, популяризацію та поширення досвіду в сфері освіти спрямовані обміни між закладами освіти Луганської та Львівської областей. У рамках проекту «Змінимо країну разом», започаткованого за  ініціативи голови Луганської обласної державної адміністрації- керівника військово цивільної адміністрації Ю.Г. Гарбуза, 11 шкіл із Кремінського, Марківського, Міловського, Новоайдарського, Сватівського, Станично-Луганського, Старобільського районів, Білокуракинського ОТГ та м. Сєвєродонецька матимуть змогу співпрацювати та безпосередньо спілкуватися зі школами-партнерами зі Львівщини. Географія освітніх обмінів охоплює міста Львів, Червоноград, Судова Вишня, Бродівський, Жовківський, Золочівський, Самбірський, Сколівський, Сокальський райони Львівщини.

Для реалізації концепції «Нова українська школа» Луганським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти здійснюється підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які навчатимуть учнів перших класів у 2018/2019 навчальному році. Усього за період з лютого по серпень 2018 року підвищили кваліфікацію: 651 педпрацівник, із них: учителів початкової школи- 388; заступників директорів (директорів) ЗЗСО з навчально-виховної роботи в початкових класах 286.

у І півріччі 2018 року спільно з компанією LEGO Foundation проведено навчання 90 тренерів, тренерів-педагогів, учителів початкової школи, працівників методичних кабінетів щодо використання ігрових методів з використанням LEGO на уроках у початковій школі.

У 2018-2019 навчальному році в області функціонують 13 опорних закладів загальної середньої освіти. У ІІІ кварталі 2018 року їх кількість у порівнянні із показником 2017-2018 року зросла на 4 заклади.

Для реалізації рівного доступу до освіти для дітей з особливими освітніми потребами в області створено окремий підрозділ Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти- обласний ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти та 4 інклюзивно-ресурсні центри у м. Лисичанську, Попаснянському, Станично-Луганському та Старобільському районах.

Питання реформування освітньої галузі знайшла відображення в стратегії розвитку регіону, програмах та відповідних рішеннях і діях обласної державної адміністрації.

На Луганщині реалізуються регіональні програми в галузі освіти:

Регіональна соціальна цільова програма «ОСВІТА ЛУГАНЩИНИ» на 2017-2020 роки;
Регіональна цільова програма правової освіти населення на 2016-2020 роки;
Регіональна програма розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Луганської області на 2016-2018 роки.