Прес-центр3 серпня 2018, 16:08

Перед державою стоїть важливе завдання мотивувати жертв домашнього насильства звертатися за допомогою і підтримкою

Про це в інтерв'ю журналістам розповіла заступниця Міністра соціальної політики України Наталія Федорович.

За її словами, протягом останніх п'яти років до органів соціального захисту населення надходило від 100 до 160 тисяч звернень на рік, разом із цим, абсолютна більшість звернень надходила від жінок.

Вона також поінформувала про те, що робота мобільних бригад, як форма екстреного реагування на домашнє насильство, що створена в східних областях України - Луганській, Донецькій, Дніпровській, Харківській та Запорізькій у жовтні 2015 року Міністерством соціальної політики та місцевими органами влади за підтримки Фонду народонаселення ООН, свідчить про те, що з тих осіб, хто звернувся до мобільних бригад за допомогою, лише 18-22 відсотки зверталися раніше до органів влади.

Це можна трактувати як те, що ті сотні тисяч зареєстрованих звернень жертв домашнього насильства є приблизно двадцятьма  відсотками від загальної кількості жертв.

"Обсяги та складність проблеми є дуже серйозними, і, якщо говорити про реагування з боку влади, то 7 грудня минулого року Верховна Рада прийняла Закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству", та зміни до кримінально-процесуального кодексу за авторством Ірини Луценко і групи народних депутатів у частині посилення відповідальності за скоєння домашнього насильства. Цим Законом внесено зміни до термінології, що дозволило охопити захистом більшу аудиторію постраждалих від насильства, а також посилити відповідальність для насильників та створити механізми для попередження випадків насильства", - заявила Наталія Федорович.

 

За матеріалами Міністерства

соціальної політики України