Прес-центр5 липня 2017, 13:07

Підбито підсумки аналізу балансу трудових ресурсів Луганщини

Як розповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, у період, коли в області реалізуються серйозні державні і міжнародні програми та проекти, важливо, щоб вони були соціально ефективними для населення.

 

Статистичні дані, які є у Головному управлінні статистики Луганської області, не зовсім відповідають дійсності. Перепис населення в Україні проводився 16 років тому. Тобто, існуючі дані по чисельності населення і його економічній активності на поточний час не можна вважати репрезентативними.

 

У зв’язку з цим, Департамент соціального захисту населення ОДА вийшов з ініціативою, яка набула підтримки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, щодо отримання більш реальних показників – загальної чисельності, економічно активного населення, соціальних категорій тощо.

 

Робочою групою зі спеціалістів із структурних підрозділів ОДА та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади проведено аналіз стану трудових ресурсів на підконтрольній українській владі території області, використовуючи, крім статистичних даних, бази даних обласних структур.

 

До уваги було прийнято чисельність населення Луганської області у 737,9 тис. осіб, що складається з 704,3 тис. постійного населення, за винятком непідконтрольних державної влади територій, та 33,6 тис. внутрішньо переміщених осіб, які або працевлаштовані (абсолютна більшість), або шукають роботу на підконтрольній території області.

 

Це населення умовно розділено на 4 категорії: працююче; незайняте; особи, які звернулися до центрів зайнятості у пошуках роботи; невстановлена категорія.

Під працюючим слід розуміти частину населення, яке забезпечене роботою (штатні працівники, працюючі пенсіонери, фізичні особи-підприємці тощо) і сплачує податки на доходи фізичних осіб. Складова частина із загальної чисельності – 24 %.

 

Під незайнятим – частину населення, яка за віком, станом здоров'я або з інших підстав працювати не може. Складова частина – 51 %.

Особи, які звернулися до центрів зайнятості в пошуках роботи – це ті, хто протягом року зверталися до центрів зайнятості з отриманням статусу або без його отримання – 4 %.

 

До невстановленої категорії (21 %) відносяться особи, зайняті власними домогосподарствами, виїхали на постійне місце проживання з території без зміни місця реєстрації, які бажають працювати й шукають роботу самостійно чи зайняті нелегально.

За результатами проведеного аналізу балансу трудових ресурсів Луганської області було встановлено, що більше половини (51 %) населення області – незайняте; тільки чверть є зайнятою економічною діяльністю і сплачує податки на доходи фізичних осіб; п'ята частина населення області не враховується в жодній з категорій, а більше третини (36 %) штатних працівників (застрахованих осіб) – пенсіонери.

 

З урахуванням сукупності проблем обліку показників протягом аналізу були отримані близькі до реальних показники, визначена частка незайнятого в економіці населення, «ризикована» частина населення в площині легалізації зайнятості.

 

Після того, як місцеві органи влади проведуть такі аналізи в окремо взятих містах обласного значення і районах, додатково вивчивши разом з центрами зайнятості попит і пропозиції на ринку праці, з урахуванням місцевості і особливостей території, можна буде зробити висновок про необхідність підготовки кадрів за відповідними спеціальностями.

 

За матеріалами прес-служби обласної

військово-цивільної адміністрації