Прес-центр3 жовтня 2018, 17:10

Підготовчі заходи до міжнародної акції «16 днів проти насильства» розпочато на Луганщині

02 жовтня 2018 року, у міжнародний день ненасильства, в місті Сєвєродонецьку відбулося чергове засідання регіонального саб-кластеру з питань попередження ґендерно обумовленого насильства. Саб-кластер проведено під головуванням Фонду ООН у галузі народонаселення та Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, за участю представників міжнародних та державних структур, задіяних у напрямку реагування на випадки насильства, а також громадських організацій.

Ключова увага була приділена підготовці до проведення міжнародної кампанії «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства». Учасники саб-кластеру поділилися своїм баченням в цьому питанні та розповіли про вже заплановані заходи. Кампанія проходить щорічно з 25 листопада по 10 грудня. У цей шістнадцятиденний період входять такі важливі дати, як Міжнародний день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день людей з інвалідністю та інші. Таким чином, майже кожен день в період проведення кампанії створює символічну ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства по відношенню до жінок і дії по захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною є порушенням її прав.

Також, у ході засідання саб-кластеру були розглянуті нові інструменти гуманітарного реагування – Модуль проектів інструментів Циклу гуманітарного програмування.

Учасники обговорили зміни в чинному законодавстві, зокрема, постанови КМУ, якими затверджені типові положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги, притулок для постраждалих від насильства, порядок міжвідомчої взаємодії. Також, поінформовано про прийняття розпоряджень КМУ, якими внесено зміни до Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека», та затверджено Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року.

Традиційно, учасники заходу представили свої оновлення та поінформували про найближчі плани в напрямках запобігання та попередження ґендерно обумовленого та домашнього насильства.

Сергій Долженко