Прес-центр29 серпня 2017, 17:08

Підписано меморандум щодо організації соціальної та професійної адаптації учасників АТО

Про організацію соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції йшлося 29 серпня 2017 року на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації.

 

У ньому взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський та керівник Центру допомоги учасникам АТО при Луганській ОДА Світлана Шевелева.

 

Елеонора Поліщук нагадала, що 21 червня 2017 року Уряд затвердив Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників АТО, яким визначено механізми здійснення відповідних заходів. Для отримання таких послуг учасник АТО повинен звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання).

 

Станом на 1 серпня на обліку в області перебуває 5432 учасника бойових дій, які безпосередньо приймали участь в антитерористичній операції, та 20 інвалідів війни, інвалідність яких пов’язана з проходженням військової служби на території проведення АТО.

 

Державною бюджетною програмою «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням» у поточному році для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації на Луганську область виділені кошти на загальну суму 791,767 тис. грн.

 

209,795 тис. грн направлено управлінню соціального захисту населення Старобільської райдержадміністрації. За договорами з відповідними організаціями там пройшли навчання за напрямом «Водії категорії В» 15 учасників АТО, а ще 15 – навчаються. До управління праці та соціального захисту населення Сєвєродонецької міської ради перераховано 254,173 тис. грн, завдяки чому організовано навчання для 11 учасників АТО. Майже 1,975 тис. грн направлено до управління соціального захисту населення Біловодської райдержадміністрації.

 

Як наголосив директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський, питання забезпечення гарантій реалізації права громадян на працю, у тому числі і тих, які не можуть конкурувати на рівних, має важливе соціально-економічне значення.

 

У цьому аспекті повернення учасників АТО до трудової діяльності є найкращим показником результативності комплексу реабілітаційних засобів, спрямованих на їхню успішну інтеграцію у суспільство, сприяє їх самоствердженню.

 

У свою чергу, спеціалісти обласної служби зайнятості мають змогу забезпечити професійну адаптацію учасників АТО шляхом здійснення професійної орієнтації.

 

По закінченні брифінгу відбулося підписання чотиристороннього Меморандуму про співпрацю між Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, Луганським обласним центром зайнятості, Східним міжрегіональним відділом Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Центром допомоги учасникам АТО при Луганській ОДА, у якому зазначена програма спільних дій з організації соціальної та професійної адаптації учасників АТО.

 

За матеріалами прес-служби обласної

військово-цивільної адміністрації