Прес-центр18 грудня 2018, 14:12

Підсумки країни разом: Підсумки проектів обмінів між Львівською та Луганською областями

У квітні цього року на форумі «Змінимо країну разом» у Сєвєродонецьку було анонсовано проекти культурних, освітніх та журналістських обмінів між Луганщиною та Львівщиною. А сьогодні ми вже можемо підбити їх підсумки.

Загальний бюджет фінансування усіх шести конкурсів (по три у кожній області) – 3,6 млн грн. Половина фінансувалася з обласного бюджету Луганщини, половина – з бюджету Львівської області. Але всі вимоги до проведення цих конкурсів уніфіковані – вони спільні для обох областей. Обов’язковою умовою, зокрема, була наявність партнерів для львів’ян серед луганчан і навпаки.

За результатами конкурсу переможцями медіа-обмінів стали 7 учасників від Луганської області: Творча спілка «Луганська регіональна організація Національної спілки журналістів України», ОКУ «Вісник Луганщини», редакція газети «Голос громади», «Вісті Біловодщини», «Сільскі новини», «Вісті Марківщини», ТОВ «МЕДІА «Новини Сватівщини». Завдяки теле- та радіопередачам, спеціальним випускам друкованих видань, флешмобам та повідомленням у соціальних мережах жителі Луганщини дізналися більше про братню Львівщину.

У конкурсі освітніх обмінів перемогли 11 закладів середньої освіти. Географія проекту охопила Сєвєродонецьк, Кремінський, Марківський, Міловський, Білокуракинський, Станично-Луганський, Старобільский, Сватівський та Новоайдарський райони. Учасниками обмінів стали 70 учнів та 55 педагогів.

У конкурсі культурних обмінів перемогли 14 проектів. Учасники від Луганщини взяли участь у фестивалях, форумах, презентаціях на Львівщині, провели спільні концерти, обмінялися досвідом. Чотири обласних та заклади культури Рубіжного, Станично-Луганського, Кремінського, Попаснянського, Білокуракинського, Новопсковського, Новоайдарського, Сватівського районів отримали змогу презентувати Луганщину та перейняти кращі духовно-культурні надбання Західної України.

Активна співпраця триває не тільки на міжобласному рівні, а й на рівні районів двох областей. Проект «Змінимо країну разом!» єднає Україну.