Прес-центр24 березня 2017, 10:03

Підведено перші підсумки запровадження реформи в оплаті праці та підвищення мінімальної заробітної плати

21 березня 2017 проведено чергове засідання робочої групи при облдержадміністрації з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Романа Власенка.

 

У засіданні взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, представники інших структурних підрозділів облдержадміністрації і територіальних органів центральних органів виконавчої влади та Федерації профспілок у Луганській області. На засіданні підведено підсумки реформ в оплаті праці: збільшення надходжень до бюджетів, збільшення фонду оплати праці, результати роботи місцевих робочих груп тощо.

 

Згідно з аналізом Головного управління ДФС у Луганській області, за січень-лютий 2017 року доходи до загального фонду місцевих бюджетів складають 137 % від аналогічного періоду попереднього року (+113,5 млн грн), у тому числі зростання ПДФО складає 138,6 % (+82 млн грн).

 

Аналіз Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області показав, що фонд оплати праці в області за січень 2017 року (мінімальна заробітна плата 3200 грн) збільшився на 91,8 млн грн та складає 144 % від фонду оплати праці у грудні 2016 року (мінімальна заробітна плата 1600 грн).

 

У зв’язку з тим, що облдержадміністрація не отримала форму моніторингу показників у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, на черговому засіданні робочої групи при облдержадміністрації з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці, було запроваджено власну форму моніторингу та направлено до райдержадміністрацій та міських рад для виконання та щомісячного інформування облдержадміністрації.

 

Окрім цього, місцевим робочим групам у двотижневий термін доручено відпрацювати на засіданнях факти виплати заробітної плати у бюджетних установах і організаціях у меншому розмірі, ніж мінімальний, на підставі даних Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області та вжити відповідних заходів.

 

Таке ж доручення надано керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації та керівникам територіальних органів центральних органів виконавчої влади, до сфери управління (підпорядкування) яких належать «ризикові» підприємства.

 

Доручення Уряду щодо створення робочої групи з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, не виконано Сєвєродонецькою міською радою, у зв’язку з чим головою робочої групи при облдержадміністрації Романом Власенком було повторно доручено створити таку робочу групу у місті Сєвєродонецьку та забезпечити її належну діяльність.

 

Результати вжитих заходів щодо виконання протокольних доручень будуть розглянуті на наступному засіданні робочої групи, яке попередньо планується провести 10 квітня цього року.

 

Євген Жданов