Прес-центр25 вересня 2017, 12:09

Пожежна безпека на об’єктах соціальної інфраструктури

Кабінет Міністрів України дозволив контролюючим органам здійснювати перевірки об'єктів соціальної інфраструктури. Так, на дотримання правил безпеки будуть перевірені всі громадські об'єкти, в першу чергу, місця перебування дітей і людей похилого віку.

На об’єктах соціальної сфери постійно перебуває велика кількість людей. Тому, виникнення пожеж у цих місцях може призвести до масової загибелі людей, швидкого розповсюдження полум’я.

 

Велика площа будівель ускладнює гасіння пожеж. Нерідко для проведення локалізації та ліквідації пожежі не вистачає води, інших засобів пожежогасіння. Дуже важлива наявність незахаращених шляхів евакуації та відповідність їх нормам, автоматичних систем виявлення та гасіння пожеж, надійність в експлуатації електрообладнання, вентиляції, опалення.

 

При виникненні надзвичайних ситуацій багато що залежить  від початкових дій персоналу, вміння приймати правильні рішення.

 

В установах соціального захисту населення (школи-інтернати, будинки для людей похилого віку та інвалідів, дитячі будинки) повинно бути організовано цілодобове чергування обслуговуючого персоналу. Черговий зобов’язаний мати при собі комплект ключів від дверей евакуаційних виходів, електричний ліхтар, знати порядок виклику підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та дій у разі виникнення пожежі.

 

При виявленні факторів, що характеризують наявність спалаху (запах диму, гару, задимлення, підвищення температури в приміщенні, виявлення кіптяви і відкритого вогню), персонал організації зобов’язаний:

 

- без зволікання зателефонувати в службу пожежної охорони за номером 101, повідомити свої координати (адресу, назву організації, місце і час виявлення пожежі, а також особисті дані та номер телефону);

- відключити всі прилади, що працюють від електричної мережі;

- вжити можливих заходів з ліквідації осередку;

- оповістити про загоряння співробітників і керівництво;

- у разі сигналу небезпеки терміново вивести людей із приміщення відповідно до плану евакуації в установі.

 

Валентина Полсакова