Прес-центр24 листопада 2015, 11:11

Про діяльність управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Луганській області щодо співпраці зі страхувальниками

Страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання є важливою складовою системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в Україні. Стабільне та ефективне його функціонування – необхідна умова для забезпечення конституційних гарантій щодо соціального захисту, охорони життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

 

Зі створенням у 2001 році Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в державі було розв'язано гостру проблему страхових виплат потерпілим на виробництві, покращилося їх медико-соціальне обслуговування. У короткий термін було запроваджено нові принципи страхування соціальних ризиків на випадок ушкодження здоров'я, досягнуто зниження рівня соціальної напруги, зокрема, погашено заборгованість зі страхових виплат інвалідам-шахтарям, яка мала місце на початку створення Фонду.

 

Завдяки цьому роботодавці, особливо представники дрібного і середнього бізнесу, звільнилися від виплат на відшкодування шкоди потерпілим на виробництві, а потерпілі, вперше за всю історію незалежної України, отримали належне їм відшкодування матеріальної шкоди та були забезпечені якісними послугами реабілітації.

 

За 14 років своєї діяльності Фонд підтвердив репутацію надійного соціального партнера, успішно склав тест перед суспільством на відповідність кращим європейським стандартам піклування про людину праці.

 

Зі вступом в дію Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ у роботі Фонду відбулися деякі зміни, зокрема, у частині надходження та сплати страхових внесків страхувальниками.

 

Останнім часом в Україні відбуваються події, через які значно збільшилася кількість людей, які потребують допомоги, і це не тільки внутрішньо переміщені особи. Насправді, дуже складно виокремити, який же напрям роботи будь-якої організації соціальної сфери найважливіший. Незважаючи на важкі для всієї країни часи, управління виконавчої дирекції Фонду у Луганській області виконує статутні функції Фонду, забезпечує конституційні гарантії всім застрахованим громадянам України, що перебувають в офіційних трудових відносинах. В умовах дії Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» управління та відділення виконавчої дирекції Фонду у Луганській області отримують доступ до баз даних Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Станом на 1 жовтня 2015 року в Державному реєстрі соціального страхування Луганської області знаходиться на обліку 55 557 страхувальників, у тому числі 36 120 юридичних осіб, 19 408 фізичних осіб, а також 29 фізичних осіб-підприємців, які уклали договір про участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на добровільних засадах. Наголошуємо, що особи, які не працюють на умовах трудового договору або контракту, загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання не підлягають та не отримують від Фонду відповідні страхові виплати та компенсації у разі настання нещасного випадку на виробництві.

 

Складні умови на території одного з найрозвиненіших у промисловому відношенні регіоні спонукали становленню іншої моделі роботи в цілому та, зокрема, у соціальній сфері. Однак, це ні в якій мірі не означає, що Фонд припинив проводити роботу зі страхувальниками, він і надалі продовжує активну співпрацю з ними, не дивлячись на те, що більша частина роботодавців (близько 72,4%) залишилась на тимчасово окупованій території області.

 

Українським законодавством на даний час передбачено та опрацьовано механізм перереєстрації місцезнаходження юридичних та фізичних осіб-підприємців з територій, де здійснюється антитерористична операція, на інші території України з метою забезпечення ведення бізнесу, сплати єдиного соціального внеску, інших обов’язкових платежів. Незважаючи на непросту військово-політичну ситуацію, з виконанням завдань спільними зусиллями Фонд успішно справляється – за 9 місяців поточного року страхувальниками було погашено заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 314,6 тис. грн. та сплачено 1,5 тис. грн. адміністративних штрафів. Станом на 01 жовтня 2015 року борги перед управлінням виконавчої дирекції Фонду у Луганській області мають 1 821 страхувальник у сумі 235 335,07 тис. грн., в тому числі: недоїмку – 180 669,10 тис. грн. або 76,77% у загальній сумі несплачених коштів; несплачену пеню – 52 082,62 тис. грн. або 22,13% у загальній сумі несплачених коштів; заборгованість по страховим внескам, пов’язану з несвоєчасною виплатою заробітної плати – 2 583,35 тис. грн. або 1,10% у загальній сумі несплачених коштів. Слід зауважити, що 82,02% від загальної суми несплаченої недоїмки мають підприємства, які знаходяться на обліку у відділеннях виконавчої дирекції Фонду, що територіально розташовані на тимчасово окупованій частині Луганської області. Таким чином, у Фонду відсутня можливість провадити співпрацю з посадовими особами страхувальників, достатньо ефективних важелів впливу на цих страхувальників спеціалісти Фонду не мають.

 

Але робота із боржниками – не єдиний напрямок роботи Фонду. Відповідно до статті 24 базового Закону відділення виконавчої дирекції Фонду мають право відносити страхувальника до класу професійного ризику виробництва (далі – КПР) з урахуванням виду його економічної діяльності та перевіряти достовірність поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі, основний). Спеціалістами проводиться моніторинг і надається практична допомога страхувальникам у питаннях правильності встановлення КПР з урахуванням виду економічної діяльності, а в разі необхідності, здійснюється перевірка достовірності поданої страхувальниками інформації щодо розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності та зміна КПР. За 9 місяців 2015 року відділеннями було здійснено з цих питань 143 перевірки страхувальників, крім того 60 перевірок щодо правильності нарахованих та сплачених страхових внесків до Фонду до 01.01.2011.

 

У той же час, нагадуємо всім страхувальникам Луганської області, що юридичні особи, а також фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, згідно з вимогами діючого законодавства один раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним, зобов’язані подати до робочих органів виконавчої дирекції Фонду відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності. Крім того, страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду щокварталу (до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня та 25 січня) Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду до повного погашення заборгованості. З метою забезпечення умов для виконання страхувальниками своїх обов’язків стосовно подання звітів та відомостей розподілу Фондом передбачено також й надсилання страхувальниками вказаної звітності засобами поштового або електронного зв’язку. Інформація щодо відділень виконавчої дирекції Фонду, якими до закінчення проведення антитерористичної операції у Луганській області забезпечується робота зі страхувальниками тих відділень, які знаходяться на тимчасово окупованій території Луганської області, оприлюднена на офіційному сайті Фонду та на офіційній сторінці управління виконавчої дирекції Фонду в соціальній мережі Facebook .

 

Крім того, звертаємо увагу роботодавців, що, виходячи з норм статті 1654 Кодексу України про адміністративні правопорушення, несвоєчасне інформування Фонду про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) та про зміни технології робіт або виду діяльності підприємства, несвоєчасне подання або неподання звіту страхувальниками, які мають заборгованість до Фонду – тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення адміністративного штрафу на посадових осіб страхувальників від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Наголошуємо, що з метою удосконалення роботи, плідних її результатів, реалізації будь-яких проектів та досягнення спільної мети – реалізації прав громадян на безпечні і здорові умови праці, спеціалісти управління та відділень завжди відкриті для спілкування з представниками страхувальників-роботодавців.

 

За цей рік спеціалістам управління виконавчої дирекції Фонду у Луганській області довелось заново пройти непростий шлях становлення та розвитку, є ще багато невирішених проблем, проте Фонд працює, працюємо стабільно та ефективно. Багато що зроблено, багато планів попереду, але результатів можна досягти лише працюючи у команді з адміністрацією та профспілками підприємств, саме тому, наостанок, хотілося б особисто звернутися до роботодавців. Пам’ятайте, що своєчасна та в повному обсязі сплата єдиного внеску та погашення недоїмки безпосередньо пов’язана зі своєчасністю страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей, а також забезпеченням належного рівня медичної реабілітації потерпілих, а дотримання вимог охорони праці є запорукою не тільки збереження здоров'я, а й вирішення економічних та соціальних проблем.

 

 


Яна Трошко


Начальник відділу обліку страхувальників


управління ВД Фонду у Луганській області