Прес-центр10 квітня 2018, 14:04

Про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду

14 березня 2018 року уряд затвердив Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах (далі – Порядок).

Відповідно до Порядку органи місцевого самоврядування можуть прийняти рішення про надання пільг з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських (крім залізничного та річкового) та міжміських маршрутах за рахунок коштів місцевих бюджетів у готівковій формі.

Розмір щомісячної готівкової виплати затверджується обласною державною адміністрацією та визначається шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті в області на 30 поїздок.

Для осіб, які відповідно до законів мають право на пільги з оплати проїзду транспортом загального користування на міжміських маршрутах, розмір щомісячної готівкової виплати збільшується на 20 відсотків.

При цьому для забезпечення максимальної підтримки осіб з інвалідністю передбачається виплачувати компенсацію особам з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю у подвійному розмірі.

Крім того, для осіб з інвалідністю I, II групи та дітей з інвалідністю, які навчаються у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах або проходять реабілітацію, розмір щомісячної готівкової виплати додатково збільшується вдвічі.

Монетизація усуває несправедливість нерівномірного доступу до вказаної пільги, а пільговики отримують можливість витратити гроші на свій розсуд.

Розмір отриманої щомісячної готівкової виплати не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

 

Людмила Король