Прес-центр8 cічня 2019, 16:01

Про порядок отримання безоплатної правової допомоги засудженими громадянами України, які передані з іноземних держав та відбувають покарання в Україні та про суб’єктів надання безоплатної правової допомоги, до яких можуть звертатись такі засуджені

Сьогодні в Україні функціонує одна з найбільш розгалужених систем безоплатної правової допомоги, яка забезпечує надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Будь-яка особа може звернутися за правовою консультацією та роз’ясненнями щодо того, як краще вирішити свою проблему у правовий спосіб. Це безоплатна первинна правова допомога.

Для окремих категорій осіб закон передбачає безоплатну вторинну правову допомогу. Це можливість отримати професійні правничі послуги адвоката чи працівника системи безоплатної правової допомоги. Вони допоможуть захистити порушені права у суді, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. За потреби складуть позовну заяву чи інші процесуальні документи. Тобто, безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як захист, здійснення представництва інтересів та складання документів процесуального характеру.

Таку правову допомогу можуть отримати і засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, у тому числі, які передані від іноземних держав та відбувають покарання в Україні.

Захист осіб у кримінальних провадженнях забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На сьогодні по всій території України функціонує 23 таких центри, по одному у кожному обласному центрі та м. Києві. Адвокат призначається за зверненням такої особи або за ухвалою суду.

Правову допомогу у цивільних та адміністративних справах (здійснення представництва інтересів та складання документів процесуального характеру) засудженим особам надають місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На сьогодні по всій території України функціонує 96 таких центрів. Крім того, ще 432 відділення місцевих центрів – бюро правової допомоги – функціонують у малих містах та селищах.

Для отримання правової допомоги у зазначених категоріях справ, засудженій особі необхідно написати відповідне звернення про надання такої допомоги та надіслати його до центру через адміністрацію установи виконання покарань.

Також, якщо засудженій особі потрібна правова консультація, її можна отримати у дистанційному пункті доступу. Такі пункти утворюються, зокрема, у приміщеннях установ виконання покарань, філій Центру пробації, уповноважених органів з питань пробації, слідчих ізоляторах.

Це стало можливим у межах укладеного 17 вересня поточного року Меморандуму про співпрацю, який об’єднав зусилля Координаційного центру з надання правової допомоги, Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України та державної установи «Центр пробації». Мета співпраці – забезпечити доступ до безоплатної правової допомоги, дотримуючись правил режиму в зазначених установах.

На сьогодні уже функціонує 126 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях уповноважених органів пробації та 26 – в установах виконання покарань.

З інформацією щодо контактних даних (адрес, номерів телефонів) всіх регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Координаційного центру за посиланням: http://www.legalaid.gov.ua/ua/ або зателефонувавши на Єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який функціонує цілодобово та без вихідних.