Прес-центр12 червня 2018, 09:06

Проведено обласну нараду з питань легалізації зайнятості

11 червня 2018 року під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик проведено засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці при облдержадміністрації в режимі відео-конференції з територіями області.

Відкриваючи засідання, Ольга Лішик повідомила, що тіньова зайнятість несе за собою багато незворотних проблем: це позбавлення права працівника на своєчасний вихід на пенсію та на належний її розмір, права на лікарняні, допомогу по безробіттю та інші соціальні гарантії.

Виплата заробітної плати «в конвертах» – це тягар сучасності, який послаблює соціальний захист працівників та зменшує надходження до бюджетів й державних соціальних фондів, що у свою чергу підриває сталий розвиток нашої області. Питання легалізації заробітної плати та ліквідації прихованої зайнятості повинні мати першочерговий пріоритет.

Ольга Лішик акцентувала увагу на ознаки тіньової зайнятості у сільському господарстві. Як приклад було наведено, що деякі підприємці аграрного сектору обробляють більше 300 гектарів землі, при одному працівникові. Деякі фермери за звітами взагалі не мають працівників, а обробляють 100-200 гектарів. Це явні ознаки незадекларованої праці.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова доповіла про ситуацію в регіоні за результатами проведення моніторингу з виявлення ознак неоформленої праці та порушень законодавства про працю, зокрема щодо:

- осіб, які отримують заробітну плату менше мінімального розміру,

- керівників, які отримують заробітну плату нарівні та менше мінімального розміру встановленого законодавством,

- страхувальників, які нараховують заробітну плату, нижче середньої по  виду економічної діяльності,

- ознак ухилень від сплати ЄСВ, в тому числі нарахування заробітної плати понад максимальну величину бази нарахування ЄСВ (55 845 грн) керівникам, бухгалтера, особам з інвалідністю, тощо.

Заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Луганській області Наталія Гудима доповіла, що основною схемою мінімізації заробітної плати, яка використовується підприємствами, є виплата заробітної плати нижче законодавчо встановленого мінімуму.

Зазначеній категорії підприємств приділяється особлива увага. Результати моніторингу рівня заробітної плати по області свідчать, що кількість суб'єктів господарювання-роботодавців, які мають критерії ризиків зловживань та порушень законодавства про працю, так звані «мінімізатори», в порівнянні з початком року зменшилась на 133 підприємства або на 10,6 %.

Додатково надійшло податку на доходи фізичних осіб 203 тис. грн та майже 250 тис. грн єдиного внеску.

Наступний пріоритетний напрямок роботи - детінізація доходів громадян.

За результатами вжитих заходів контролю за роботодавцями дотримання законодавства щодо оформлення трудових відносин із найманими особами, в поточному році легалізована праця 352 громадян, по яких додаткові надходження в бюджет склали: податку на доходи фізичних осіб – 206,8 тис. гривень.

З ініціативи ГУ ПФУ в Луганській області, в студії кожної райдержадміністрації були присутні керівники підприємств, які за тими чи іншими ознаками потрапили у групу ризику. Ольгою Лішик з усіма було обговорено обставини, за яких вони опинилися у групі ризику, та шляхи вирішення.

За підсумками засідання всім територіям доручено посилити ефективність спільної взаємодії державних органів з питань легалізації трудових відносин та детінізації доходів громадян, налагодити співпрацю щодо виявлення ознак тіньової зайнятості суб’єктів сільського господарства; проводити в межах компетенції спільні обстеження «ризикових» суб’єктів господарювання ті інші завдання.

 

Євген Жданов