Прес-центр4 листопада 2015, 11:11

Реформування психіатричної допомоги в Україні розглянуто на засіданні «круглого столу» в місті Києві

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук взяла участь у засіданні «круглого столу» за темою: «Психіатрична допомога в Україні. Виклики сьогодення та шляхи реформування», що відбувся 30 жовтня 2015 року в місті Києві.

 

У заході взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України Ольга Богомолець, представники Адміністрації Президента України, МОЗ та Міноборони України, громадських організацій, науково-практичних установ, вищих медичних навчальних закладів.

 

Під час засідання зазначено, що, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, психічним здоров’ям є не просто відсутність психічного розладу. Це стан благополуччя, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал, впоратися із життєвими стресами, продуктивно та плідно працювати, а також робити внесок у життя своєї спільноти. Сьогодні на частку психічних розладів припадає 12% глобального тягаря хвороб у всіх країнах світу, і переважно страждають від них люди молодого та середнього віку.

 

На даний час в Україні проживає понад 1,5 млн. осіб (1 млн. 690 тис.), які страждають на розлади психіки і поведінки, 254 тис. з них є інвалідами внаслідок цієї патології.

 

За даними Міністерства оборони України, за 2014 рік та перше півріччя 2015 року потребували стаціонарної психіатричної допомоги понад 3 тис. військових, які брали участь у антитерористичній операції на Сході України, що становить 75,8% від загальної кількості психіатричних хворих. Однак, як свідчить міжнародний досвід і результати ряду досліджень, кількість учасників збройного конфлікту на Сході України, які потребуватимуть кваліфікованої психологічної та психіатричної допомоги, є значно більшою і може сягати 98 %.

 

Наголошувалося також, що протягом останнього часу через кризові явища в економіці та трагічні події на Сході Україні кількість відхилень у стані психічного здоров'я населення суттєво зросла насамперед за рахунок збільшення виникнення посттравматичних стресових розладів (ПТСР) як у військових, так і у цивільних осіб. Так, лише протягом 2014 року інвалідність внаслідок різного роду психічних розладів було встановлено понад 10 тис. осіб.

 

Учасники засідання «круглого столу» відзначили, що зростання показників захворюваності та інвалідності населення внаслідок психічних і поведінкових розладів віддзеркалює недостатню ефективність роботи вітчизняної психіатричної служби, та наголошували на необхідності її реформування.

 

Також обговорено напрацьовані з ініціативи Богомолець законодавчі ініціативи щодо змін до Закону України «Про психіатричну допомогу», які, за її словами, дозволять привести законодавство України з питань надання психіатричної допомоги населенню до європейських стандартів у цій сфері та суттєво підвищити рівень соціального і правового захисту громадян України, які мають розлади психіки та поведінки. Зокрема, зазначеними змінами пропонується ввести в національне законодавство нове поняття «охорона психічного здоров’я» та коло закладів, які здійснюватимуть діяльність з охорони психічного здоров’я, з метою де стигматизації сприйняття суспільством психіатричної допомоги. Також передбачено врегулювати низку проблемних питань, пов’язаних з проведенням психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника та госпіталізації до психіатричного закладу особи, визнаної недієздатною, на прохання або за згодою її опікуна.

 

За підсумками проведення засідання «круглого столу» учасниками ухвалено Резолюцію з відповідними рекомендаціями органам державної влади щодо подальших кроків удосконалення вітчизняної психіатричної служби з урахуванням викликів сьогодення та реальних потреб населення у психологічний і психіатричній допомозі.

 

Яна Соловйова

За матеріалами офіційного веб-порталу Верховної Ради України