Прес-центр1 червня 2017, 08:06

Робота соціальних установ щодо надання соціальних послуг дітям Луганської області

Соціальний захист дітей Луганщини здійснюється за декількома напрямками. Окрім забезпечення сімей з дітьми державною соціальною допомогою, Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації координується діяльність установ та закладів, які надають соціальні послуги різним категоріям дітей. Зокрема, на Луганщині працює мережа центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Рубіжанський обласний центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, центри соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю.

 

На Луганщині працюють обласний та 15 міських і районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, тобто в кожному місті і районі області. Відповідно до Положення, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальними закладами, що проводять соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

 

Одним із пріоритетних завдань у цій сфері є забезпечення доступу вразливих сімей, передусім сімей з дітьми, до соціальних і реабілітаційних послуг, спрямованих на запобігання та подолання сімейного неблагополуччя, попередження вилучення дитини з сім’ї та забезпечення її виховання у сімейному середовищі.

 

У 2017 році соціальну підтримку центрів СССДМ отримали 3827 сімей у складних життєвих обставинах, у яких виховуються 4666 дітей. У тому числі, 434 сім’ї внутрішньо переміщених осіб, у яких виховуються 688 дітей, 117 сімей учасників АТО, у яких виховується 51 дитина, 116 сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю. У результаті соціальної роботи надано допомогу в оформленні документів та соціальної допомоги 1184 сім’ям з дітьми, в організації лікування та оздоровлення – 225 дітям, в отриманні доступу до освітніх можливостей або соціальної активності – 340 дітям, влаштовано на навчання 74 дитини. Психологічну допомогу отримували 1792 сім’ї з дітьми, юридичну – 910 сімей, вирішено житлово-побутові проблеми 445 сімей, гуманітарну дорогу отримали 929 сімей.

 

Протягом 2017 року соціальну підтримку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді отримували 69 сімей, в яких існувала загроза вилучення 141 дитини із сім’ї у зв’язку з ухилянням батьків від виконання батьківських обов’язків, жорстоким поводженням, алкоголізацією батьків. У результаті соціальної підтримки 118 дітей залишилися в рідних сім’ях. Особлива увага центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді приділялася сім’ям, діти з яких перебували в інтернатних закладах за заявою батьків. Із цими сім’ями проводиться соціальна робота, спрямована на безпечне повернення дітей до рідних сімей.

 

З метою покращення психоемоційного стану дітей в умовах збройного конфлікту постійно триває робота психологів. Понад 3000 дітей є учасниками реабілітаційних програм.

 

На Луганщині працює Рубіжанський обласний центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді. Подібних установ у країні працює не більше десяти. Одним із основних завдань Рубіжанського обласного центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді є захист права на життя дітей-клієнтів, що починається з роботи із вагітними жінками. Із ними проводиться комплекс заходів: по своєчасній постановці на облік у жіночу консультацію, призначення спеціальної антиретровірусної терапії, моніторинг прийому ліків, формування прихильності до АРТ. Проведення групових та індивідуальних консультацій, залучення до роботи групи самодопомоги дозволяють клієнткам підвищити рівень соціалізації, саморозвитку, відповідального ставлення до майбутнього материнства.

 

Догляд за новонародженими відбувається до досягнення ними 1,5-річного віку. Протягом цього часу діти знаходяться під патронатом медико-соціальної служби Центру, фахівці контролюють отримання та вживання АРВ-терапії дітьми та матерями. Це дає надію, що дитина буде жити без ВІЛ.

 

У Центрі проводиться комплекс заходів із розвитку та виховання дітей, яких торкнулася проблема ВІЛ: інформаційно-просвітницькі заняття, групові заняття для дітей із розвитку творчих здібностей, англійської мови та розвитку навчальних, санітарно-гігієнічних навичок, ігрові програми, святкові заходи. Для батьків організовано «Батьківську школу» з формування відповідального батьківства.

 

З початку 2017 року Рубіжанським обласним центром для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді надано 4 670 послуг для 127 дітей, які мають ВІЛ-статус, та дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями.

У січні проведено свято Різдва, у якому взяли участь 33 дитини і 16 осіб із числа молоді, дітям вручено подарунки. Соціальний педагог та фахівець із соціальної роботи Центру відвідали вдома 17 ВІЛ-позитивних дітей міста Сєвєродонецька і Кремінського району із врученням різдвяних подарунків від UNIСEF. У лютому відбулося свято проводу зими, у якому взяли участь 15 дітей і 10 осіб із числа молоді, організовано «солодкий стіл» з млинцями, печивом, цукерками. У травні організовано та проведено зустріч дітей із громадською організацією «Правий сектор». Гості провели бесіду з дітьми про патріотизм, спортивні змагання, конкурс малюнку на асфальті «Україна в європейській сім’ї». Діти отримали призи, а гості подарували Центру іграшки та українську літературу. Для дітей було організовано «солодкий стіл». У заході взяли участь 24 дитини.

 

Завдяки плідній співпраці з UNIСEF дітям-отримувачам послуг Центру було організовано безоплатне харчування під час денного перебування, передано іграшки, санітарно-гігієнічні засоби, рюкзаки, канцтовари та українські книжки.

 

Окремою категорією, якою опікується Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, є діти з інвалідністю. В області на підконтрольній території працює 5 Центрів соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю, у структурі 2 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) залишені відділення соціальної реабілітації, а саме Старобільського та Новопсковського районів. Станом на 01 квітня 2017 року в зазначених установах послуги отримали понад 240 дітей з інвалідністю та дітей групи ризику.

 

У центрах надаються послуги із соціальної реабілітації та адаптації, психологічної діагностики та корекції, педагогічної та логопедичної корекції, медичного супроводу, лікувальний масаж, лікувальна фізкультура, фізіотерапевтичне лікування, фітотерапія, аероіонотерапія.

 

Окрім того, в області завершується робота по відновленню діяльності Луганського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Після відновлення роботи в центрі надаватиметься низка реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю Луганської області.

 

Яна Соловйова