Прес-центр28 листопада 2018, 17:11

У м. Сєвєродонецьку обговорено питання щодо забезпечення соціального захисту, прав та свобод цивільних громадян, постраждалих у ході проведення АТО на Донбасі

27 листопада 2018 року у м. Сєвєродонецьку відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Взаємодія громадських організацій та органів місцевого самоврядування Луганської області по забезпеченню соціального захисту, прав та свобод цивільних громадян, постраждалих у ході проведення АТО на Донбасі», у якому взяли участь заступник голови Луганської ОДА Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, представники інших департаментів обласної державної адміністрації, органів виконавчої влади області та представники Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ОБСЄ та інші.

Захід організовано з ініціативи ГО «Ерлайт» за сприяння Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Під час зустрічі обговорювалися проблемні питання цивільних громадян, постраждалих від збройного конфлікту на сході України.

Слід зазначити, що на сьогодні вирішене питання щодо встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни громадянам, які стали особами з інвалідністю  внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції до 1 грудня 2014 року, а з 1 грудня 2014 року – на території проведення антитерористичної операції, де органи державної влади здійснюють свої вповноваження, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції.

Згідно з Реєстром загиблих та поранених із числа цивільних осіб внаслідок проведення антитерористичної операції в області на підконтрольній українській владі території станом на 01.11.2018 загинуло 266 особи та поранено – 506, а саме:

діти віком до 18 років, які загинули, – 8 осіб;

діти віком до 18 років, які зазнали поранення, – 19 осіб;

мирні (цивільні) особи, які загинули, – 258 осіб;

мирні (цивільні) особи, які зазнали поранення, – 487 осіб.

Також, обговорювалися найбільш актуальні питання повсякденого життя зазначеної категорії громадян та були визначені і погоджені шляхи надання їм допомоги й підтримки як органами виконавчої влади, так і громадськими організаціями.

Людмила Король