Прес-центр20 листопада 2015, 12:11

У Новоайдарському районі навчають безробітних внутрішньо переміщених осіб

Одним із пріоритетних напрямків роботи Новоайдарської районної служби зайнятості є допомога безробітнім, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, та безробітнім, які постраждали під час бойових дій в Луганській області. Фахівці центру зайнятості спільно із соціальними партнерами активно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з даною категорією громадян шляхом запрошення їх на різноманітні заходи, семінари, тренінги, виїзні акції. Так, з початку 2015 року у приміщенні Новоайдарського РЦЗ проведено 10 цільових профінформаційних семінарів для внутрішньо переміщених громадян, у яких взяло участь 125 осіб з даної категорії. Залучено переселенців до 220-ти групових заходів з іншими категоріями осіб та надано 170 послуг особам даної категорії. У виїзному режимі проведено 26 заходів спільно з волонтерськими, громадськими  організаціями та роботодавцями.

 

Новоайдарський районний центр зайнятості тісно співпрацює із Норвезькою радою у справах біженців України (NRC). Так, 17 листопада 2015 року було проведено профінформаційний семінар для внутрішньо переміщених осіб, цільовою аудиторією якого стали безробітні внутрішньо переміщеної особи та безробітні, які постраждали під час бойових дій (усього 14 осіб).

 

Присутніх ознайомили з громадськими та волонтерськими організаціями, які надають допомогу переселенцям. Також було детально роз’яснено комплекс послуг державної служби зайнятості для підвищення  конкурентоспроможності безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на місцевому ринку праці, а саме: можливість надання кожній особі з числа ВПО, за її згодою, індивідуальної профконсультаційної послуги, у тому числі з використанням тестових методик; можливість безкоштовно пройти професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, роз’яснено, як започаткувати підприємницьку діяльність та умови надання ваучера. Також зупинилися на організації державною службою зайнятості  громадських  та тимчасових робіт на підприємствах за договорами та їх оплатою. Ознайомили присутніх з кількістю успішно працевлаштованих ВПО як на постійну роботу, так і на громадські роботи. Під час заходу присутнім наголосили, що бібліотеки – учасниці програми «Бібліоміст» – надають своїм відвідувачам безкоштовний онлайн-доступ до широкого спектру електронних послуг, професійну консультаційну підтримку, зокрема, можливість доступу до сайтів, що містять інформацію про роботу та послуги служби зайнятості та інші послуги передбачені для ВПО.

 

Норвезька рада у справах біженців ознайомила зі спектром своїх послуг, зупинилася на вирішенні питань, пов’язанх із побутово-житловими проблемами, зі зверненням громадян до різних соціальних служб, а також наданням інформаційно-консультативної та правової підтримки для переселенців.

 

Фахівці служби зайнятості ознайомили присутніх із «Програмою самозайнятості внутрішньо переміщених громадян та осіб, які постраждали в результаті військового конфлікту», що реалізується благодійною організацією Mercy Corps, та навчальною програмою ПРООН «Розвиток навичок підприємницької діяльності серед ВПО та місцевого населення Донецької та Луганської областей». За результатами ознайомлення заповнені анкети та відправлені представникам для відбору претендентів.

 

У ході обговорення проблемних питань спеціалісти служби зайнятості та представники Норвезької ради запропонували індивідуальне консультування з юридичних питань та правову допомогу.

 

Усі присутні отримали візитки з телефонами та адресою центру правової допомоги Норвезької рада у справах біженців, де зможуть безкоштовно отримати інформацію, консультації та правову допомогу з актуальних проблем ВПО.

 

За інформацією Новоайдарського районного центру зайнятості