Прес-центр21 листопада 2018, 14:11

У Сєвєродонецьку обговорено забезпечення системи роботи із запобігання та протидії насильству і жорстокому поводженню з дітьми

20 листопада 2018 року з ініціативи ПРООН у місті Сєвєродонецьку відбулося засідання «круглого столу» для представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування Луганської області з питань забезпечення системи роботи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою таті та жорстокому поводженню з дітьми. Участь у заході взяли заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, представники громадських та міжнародних організацій. Також, до участі були запрошені представники цільових громад Програми, зокрема Біловодської, Білокуракинської, Кремінської, Красноріченської, Марківської, Новоайдарської, Новопсковської, Попаснянської, Троїцької, Чмирівської. Під час засідання «круглого столу» презентовано результати дослідження існуючого механізму надання послуг як на обласному рівні, так і на рівні цільових громад.

Елеонора Поліщук розповіла, що на регіональному рівні координатором напрямку запобігання і протидії насильству є Департамент соціального захисту населення ОДА. Усього за 9 місяців 2018 року зафіксовано 2393 офіційних звернення за фактами домашнього насильства, у той час як за 9 місяців 2017 року було 1080 звернень (збільшення на 122 %), за 9 місяців 2016 року –684 (збільшення на 250 %), за 9 місяців 2015 року – 422 (збільшення на 467 %). Із загальної кількості звернень у поточному році 83 % надійшли від жінок, 16 % - від чоловіків та 1 % - від дітей. Зазначено, що у поточному році динамічно розвивалася нормативно-правова база в зазначеній сфері. У зв’язку із цим, наразі Міністерством соціальної політики України поставлено завдання місцевим органам влади організувати роботу відповідно до норм діючого законодавства. Особлива увага приділяється введенню персональної відповідальності заступників голів райдержадміністрацій, міських голів та керівників ОТГ щодо питання запобігання та протидії насильству.

Підсумком зустрічі стало затвердження рекомендацій обласній державній адміністрації, міським, селищним, сільським радам щодо попередження та відповіді на домашнє насильство, насильство за ознакою таті та жорстоке поводження з дітьми.

Яна Силкіна