Прес-центр24 березня 2017, 17:03

У Сєвєродонецьку обговорили вдосконалення захисту прав внутрішньо переміщених осіб на законодавчому рівні

24 березня 2017 року в місті Сєвєродонецьку відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Вдосконалення захисту прав внутрішньо переміщених осіб на законодавчому рівні». Захід організований Департаментом соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації та Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

 

Участь у засіданні взяли заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, представник Проекту Ради Європи Олексій Мурашкевич, представники головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області, начальники міських і районних управлінь соціального захисту населення, експерти.

 

Представники робочої групи, що створена при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, презентували пропозиції щодо змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505. Зокрема, членами робочої групи наголошено на необхідності підвищення розміру щомісячної адресної допомоги переселенцям та знятті обмежень у сумі грошової допомоги на сім’ю, яка на сьогодні становить 2400 грн.

 

Учасники засідання взяли участь у роботі двох груп: «Проблеми захисту соціально-економічних прав внутрішньо переміщених осіб» та «Житло, реституція, компенсація за втрачену власність».

 

Ольга Лішик зазначила важливість проведення подібних заходів, які привертають увагу до проблем переселенців, та подякувала Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» за роботу в цьому напрямку.

 

Елеонора Поліщук розповіла про специфіку Луганської області щодо соціального захисту переселенців. Так, на сьогодні в області органами соціального захисту населення обліковано 290 тисяч внутрішньо переміщених осіб, із яких 211 тисяч є пенсіонерами. Наближеність населених пунктів до лінії розмежування спричиняє постійну міграцію цієї категорії громадян. Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА наголосила на важливості розмежування пенсій від соціальних виплат переселенцям.

 

Напрацювання засідання «круглого столу» будуть узагальнені та направлені центральним органам виконавчої влади до врахування та внесення змін до чинної нормативно-правової бази з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

 

Яна Соловйова