Прес-центр21 грудня 2017, 09:12

У Сєвєродонецьку презентовано аналітичний звіт «Війна без правил: ґендерно обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України»

20 грудня 2017 року в місті Сєвєродонецьку проведено презентацію аналітичного звіту «Війна без правил: ґендерно обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України». Звіт підготовлено Східноукраїнським центром громадських ініціатив спільно з партнерами з Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Метою дослідження є огляд ситуації щодо ґендерного насильства по обидві сторони контактної лінії в Луганській та Донецькій областях для привернення уваги до зазначеної проблеми уповноважених органів державної влади та міжнародного експертного середовища. Автори розрізняють поняття сексуального та ґендерного насильства, яке є більш ширшим. У рамках дослідження джерелами інформації були матеріали напівструктурованих інтерв’ю із особами, які безпосередньо постраждали або стали свідками сексуального насильства, офіційні дані органів державної влади. Усього було опитано близько 300 осіб, із яких 144 жінки і 156 чоловіків, серед яких є як військові, так і цивільне населення. Серед опитаних також в’язні незаконних місць несвободи та затримані на блок-постах. Під час інтерв’ю авторами було зафіксовано 175 випадків сексуального насильства. За словами авторів, із сексуальним насильством у тій чи іншій мірі стикнулася кожна третя опитана жінка і кожен четвертий чоловік. У рамках дослідження було ідентифіковано понад 30 місць незаконної несвободи на тимчасово непідконтрольних територіях Луганської та Донецької областей.

У дослідженні автори називають імена ймовірних винуватців сексуальних злочинів. Називаються також проблеми у цій специфічній темі, серед яких неефективність розслідувань таких злочинів, рішення щодо них є закритими в Єдиному державному реєстрі судових рішень, сексуальне насильство в «сірій зоні», ризики його загострення по відношенню до внутрішньо переміщених осіб та в місцях дислокації військових, а також ризики зростання домашнього насильства в сім’ях демобілізованих.

Автори аналітичного звіту мають намір передати його дані правоохоронним органам та міжнародним судам. Під час презентації вони закликали осіб, які постраждали або стали свідками сексуального насильства, звертатися до авторів на умовах анонімності з метою уникнення замовчування такого ганебного явища.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням https://jfp.org.ua/system/reports/files/110/uk/gon_201117_web.pdf

 

Яна Соловйова