Прес-центр27 квітня 2018, 17:04

У Сєвєродонецьку проведено тренінг із ґендерного аудиту доступності

Доступність середовища для кожної людини вимірюється її потребами, обсягом та характером діяльності. Люди користуються житлом, навчаються, працюють, подорожують, купують товари, відвідують кіно, парки, займаються спортом, при потребі лікуються, і все це відбувається в певному середовищі.

Мати, яка подорожує з новонародженим малюком. Чи може вона вільно і безпечно подолати перехрестя, заїхати в магазин, щоб не лишати дитину на дворі? Як виглядає пересування по місту людини похилого віку, якій треба в аптеку, до нотаріуса чи у відділ соціального забезпечення? Чи легко їй подолати сходи, особливо коли вони не мають поруччя?

Ще більш проблемним є пересування людини, яка постійно користується інвалідним візком – і вдома, і на роботі, і у транспорті.

В Україні активно триває процес усунення обмежень життєдіяльності людей з інвалідністю, включаючи участь у політичному, громадському та культурному житті, інформацію і комунікацію, освіту, сферу зайнятості, професійну орієнтацію і підготовку, охорону здоров’я, реабілітацію, соціальний та правовий захист, життя в місцевій громаді, в тому числі забудоване навколишнє середовище, транспорт.

26 квітня 2018 року в місті Сєвєродонецьку відбувся семінар-тренінг із ґендерного аудиту доступності для жінок та чоловіків з інвалідністю. Проект реалізується в рамках спільної програми ООН Жінки та ПРООH «Відновлення управління та сприяння примиренню у громадах України, що постраждали від конфлікту», яка фінансується Європейським Союзом.

Під час тренінгу учасникам розповіли про поняття «доступності» за Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю, обговорено бар’єри, які заважають впровадженню доступності. Оглянуто міжнародні документи та законодавство України з питань доступності.

Учасникам було презентовано результати ґендерного аудиту доступності, що був проведений Асоціацією жінок з інвалідністю Північного Донбасу в місті Краматорську Донецької області. Аудит було проведено в установах соціального захисту населення, сфер освіти та охорони здоров’я, а також транспортної інфраструктури, наближеної до зазначених об’єктів. У рамках аудиту встановлено ускладненість доступу осіб з інвалідністю до усіх обраних до перевірки об’єктів. Результати були представлені місцевій владі. За підсумками у бюджеті міста було передбачено більше 6 млн грн для вирішення виявлених проблем. Ґендерний аудит доступності визначив інформаційні та архітектурні бар'єри, які обмежують доступ жінок з інвалідністю до суспільних послуг та створюють соціальну ізоляцію.

Інна Сердюкова