Прес-центр1 лютого 2018, 09:02

У Сєвєродонецьку проводиться навчальний семінар з питань соціального захисту осіб з інвалідністю

У зв’язку із плановими змінами в нормативно-правових актах діючого законодавства України по забезпеченню осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації та з метою організації ефективної роботи 31 січня та
01 лютого 2018 року в місті Сєвєродонецьк на базі Луганського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» проводиться семінар за темою: «Організація забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації, з урахуванням ВПО та постраждалого мирного населення, особливості роботи територіальних центрів в об’єднаних територіальних громадах».

До участі в семінарі залучено спеціалістів органів соціального захисту населення міст та районів області, представників об’єднаних територіальних громад, Луганського комунального закладу «Обласний центр медико-соціальної експертизи», представників Харківського Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності.

Захід проводиться за підтримки Програми «Радник з питань ВПО» та фінансування посольства Великобританії в Україні» в рамках реалізації Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».

У перший день семінару представниками Інституту роз’яснено зміни в діючому законодавстві, учасники отримали практичну допомогу по роботі в новій електронній базі по забезпеченню осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

Фахівці Харківського Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності відвідали Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» в м. Кремінна. Під час візиту були оглянуті діти з інвалідністю та діти групи ризика із міста Рубіжне та Кремінського району, які потребують спеціалізованої реабілітації та високоякісних технічних засобів реабілітації. Батькам надані рекомендації щодо подальшої реабілітації дітей.

Окрім того, зазначені фахівці відвідали Сєвєродонецький міський центр соціальної реабілітації, де також були оглянути діти з міста Сєвєродонецьк та надані відповідні рекомендації батькам та фахівцям Центру.

Фахівці Інституту відвідали ортопедно-травматологічне відділення Луганської обласної клінічної лікарні, де провели огляд пацієнтів та надали рекомендації щодо їх подальшого протезування. Також, фахівці Інституту провели індивідуальне консультування на дому осіб з інвалідністю із числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали травми внаслідок активних бойових дій та фактично проживають в місті Лисичанськ.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, представники Департаменту охорони здоров’я ОДА та Харківського Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності обговорили проблемні питання соціальної реабілітації та протезування осіб з інвалідністю й визначили основні напрямки спільної роботи на 2018 рік.

У другий день семінару учасникам роз’яснено зміни в діючому законодавстві щодо надання соціальних послуг населенню, розглянуті питання специфіки роботи адміністраторів соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах із категорією осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщеними особами та окремими категоріями громадян.

Також, учасники семінару обговорили проблемні питання соціальної реабілітації осіб з інвалідністю, їх забезпечення технічними та іншим засобами реабілітації. Під час роботи були розглянуті проблемні питання соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та інших окремих категорій громадян.

Окрім того, обговорювались питання децентралізації влади, передачі повноважень в умовах децентралізації та організації відповідної роботи.

 

Галина Василевська