Прес-центр30 листопада 2017, 17:11

У Сєвєродонецьку відбулося ОБСЄ-кафе щодо обговорення плану «Жінки, мир, безпека»

У Луганській області продовжується щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». До участі в заходах залучаються державні та громадські структури, установи, міжнародні організації. 29 листопада
2017 року в місті Сєвєродонецьку проведено «ОБСЄ-кафе» за темою: «Жінки, Мир & Безпека». Участь у заході взяли спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення обласної держадміністрації Елеонора Поліщук, координатор з питань гуманітарного реагування в Луганській області Фонду ООН у галузі народонаселення Ганна Висоцька, начальник патрульної поліції Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного Олександр Гостіщев, студенти, представники громадських та міжнародних організацій.

Під час неформальної зустрічі учасники обговорили низку актуальних питань, зокрема, Національний та регіональний плани з реалізації дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, участь жінок у миротворчій та громадській діяльності. Зокрема, представник ОБСЄ зазначив, що у структурі Спеціальної моніторингової місії наразі працюють 9% жінок. «Ґендерна нерівність та ґендерне насильство – це дві сторони однієї медалі», – зазначила представниця місії.

Ольга Лішик розповіла, що Луганська область однією із перших затвердила Регіональний план заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2017 року. Після підбиття підсумків акції «16 днів проти насильства» та обговорення з усіма зацікавленими сторонами, зазначений план буде продовжено на наступні роки. За словами Ольги Лішик, у плані прописані дуже необхідні та правильні речі – протидія ґендерно обумовленому насильству, особливо, сексуальному, робота із мінної безпеки та основ безпеки життєдіяльності. Вона підкреслила важливість залучення жінок до прийняття управлінських рішень.

Представники патрульної поліції розповіли про практичну роботу із випадками домашнього насильства.

Яна Соловйова