Прес-центр8 травня 2018, 09:05

Урядом визначено процедуру встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями, одержаними цивільними особами на території проведення антитерористичної операції

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року № 306 внесено зміни до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності.

Зв’язок інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я встановлюється на підставі рішення міжвідомчої комісії з питань встановлення факту отримання особами поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції (далі – Міжвідомча комісія).

Також, даною постановою затверджено Порядок встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я.

Для встановлення факту одержання ушкоджень здоров’я від боєприпасів на території проведення антитерористичної операції постраждала особа надсилає Державній службі у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції на розгляд Міжвідомчої комісії заяву та пакет документів:

копії паспорта громадянина України;

копія ідентифікаційного коду;

копії первинної медичної облікової документації;

висновок медичного експерта, що засвідчує факт отримання поранень чи інших ушкоджень здоров’я від боєприпасів;

копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу і причину інвалідності;

довідка про відсутність (наявність) судимості за злочин проти основ національної безпеки України або злочин проти громадської безпеки  у постраждалої особи;

витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження стосовно факту отримання постраждалою особою поранень чи інших ушкоджень здоров’я від боєприпасів;

інші документи, які можуть засвідчити отримання постраждалою особою ушкоджень здоров’я від боєприпасів на території проведення антитерористичної операції.

Рішення приймається в місячний строк з дня отримання документів та у разі встановлення причинного зв’язку особа подає вказане рішення до Медико-соціальної експертної комісії, яка протягом п’яти днів видає довідку про групу та причину інвалідності.

На даний час Міністерство соціальної політики України затверджує положення про Міжвідомчу комісію, її склад та типову форму заяви.

Алла Купліванчук