Прес-центр17 серпня 2017, 17:08

В облдержадміністрації обговорено проблемні питання легалізації зайнятості населення

17 серпня 2017 року було проведено засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці при облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик. На засіданні були присутні представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, ГУ Держпраці у Луганській області, ГУ ДФС у Луганській області, управління захисту економіки ДЗЕ Національної поліції України, управління ВД Фонду соціального страхування України в Луганській області.

 

Основним доповідачем була начальник Головного управління Пенсійного фонду України Ольга Шарунова, яка повідомила про ознаки незадекларованої найманої праці у звітах підприємств.

 

Так, було надано список із 90 сільськогосподарських підприємств, де за умови обробки земель в кількості до 175 га кожним, не обліковується жодного найманого працівника. За словами Ольги Шарунової, у разі легалізації зайнятості хоча б по 1 працівнику на кожному цьому підприємстві, сума імовірних додаткових надходжень за 7 місяців 2017 року складала би майже півмільйона гривень.

 

Представник ГУ Держпраці у Луганській області повідомив, що Держпраці розроблено законопроект про скасування мораторію на проведення перевірок додержання законодавства про працю та зайнятість населення, прийняття якого очікується у вересні поточного року.

 

Враховуючи розміри адміністративних і фінансових санкцій за незадекларовану працю або заробітну плату «у конвертах», це дозволить відновити ефективну роботу щодо боротьби з тіньовою зайнятістю, а також дозволить забезпечити виконання нових повноважень органами місцевого самоврядування з державного контролю за додержанням законодавства про працю.

 

Ольга Шарунова також акцентувала увагу на необхідності посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, оскільки працівники у більшості випадків не розуміють негативні наслідки тіньової зайнятості.

Також, необхідно роз’яснити роботодавцям наслідки підміни трудових договорів цивільно-правовими договорами. За це порушення передбачена також кримінальна відповідальність.

 

За підсумками засідання Ольгою Лішик було видано низку доручень як місцевим органам влади, так і структурним підрозділам облдержадміністрації та територіальним органам ЦОВВ.

Також прийнято рішення про надання управлінню захисту економіки у Луганській області ДЗЕ Національної поліції України списку «ризикових» підприємств, де є ознаки тіньової зайнятості, для відповідного реагування.

 

Євген Жданов