Прес-центр16 листопада 2015, 13:11

В облдержадміністрації підбили підсумки літній оздоровчої компанії

13 листопада у Луганській облдержадміністрації відбулась нарада, на якій розповіли по підсумки літньої оздоровчої компанії 2015. Літня оздоровча кампанія 2015 завершилася. За традицією осінь – час підбиття підсумків. Можна говорити про те, що, незважаючи на нові законодавчі та економічні умови організації літньої оздоровчої кампанії (проведення антитерористичної операції на території області, зменшення видатків, передбачених у державному бюджеті на оздоровлення та відпочинок дітей, відсутність коштів Фонду соціального страхування, скорочення кількості дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, збільшення кількості дітей пільгових категорій), у цілому з організацією літнього оздоровлення дітей область впоралася.

 

Літня оздоровча кампанія 2015 проходила в нових для області умовах. З одного боку, об'єктивним чинником, що впливає на підготовку та організацію літнього оздоровлення дітей, були умови «воєнного часу». Так, навесні, під час підготовчого періоду до літнього оздоровлення дітей, область була практично позбавлена власної оздоровчої бази. Велика частина дитячих здравниць використовувалася для розміщення військовослужбовців ЗСУ, табори, розташовані в прифронтовій зоні, постраждали від обстрілів. Склалася несприятлива економічна ситуація в регіоні, пов'язана із закриттям або нестабільною роботою ряду підприємств-власників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

 

З іншого боку, відбулися реформи на законодавчому рівні: припинилося часткове фінансування дитячого оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що спричинило за собою істотне подорожчання путівок. До того ж Фонд соціального страхування самостійно купував оздоровчі путівки для дітей, чиї батьки є платниками Фонду, в санаторії. Існували й суб'єктивні моменти: елементарний острах батьків відпускати дітей до дитячих оздоровчих закладів на відпочинок; при організації відпочинку в інших регіонах України - відсутність прямого залізничного сполучення з Луганською областю, як наслідок - висока вартість проїзду дітей до місць оздоровлення.


Все це мало істотний вплив на підсумкові показники. На жаль, наша область, яка раніше традиційно займала лідируючі позиції у сфері дитячого оздоровлення, влітку цього року «не дотягла» до середніх показників по Україні. Так, в середньому по Україні оздоровленням та відпочинком було охоплено 44,1% дітей. По Луганській області цей показник склав 29,8%.

 

Влітку 2015 змогли почати роботу всього 4 стаціонарних дитячих заклади оздоровлення та відпочинку («Гончаровський» - Сватівський р-н, «Лісова поляна» - Марківський р-н, «Мрія» і «Зоря» в Кремінському районі), а також 170 установ відпочинку з денним перебуванням при школах, клубах, дитячих центрах .. Новою формою дитячого відпочинку, яка була «протестована» минулого літа, були дитячі пришкільні табори з мовним ухилом (так звані «мовні табори»).

 

За підсумками літньої оздоровчої кампанії - 2015 оздоровленням та відпочинком було охоплено 17728 (29,8%) дітей, з них 9739 (36,5%) дітей пільгових категорій. У тому числі були оздоровлені 5228 дітей (з них 3604 - пільгових категорій), охоплені відпочинком - 12500 дітей (пільгових категорій - 6 135).

 

З 9739 дітей пільгових категорій:

- 1033 - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

- 512 дітей-інвалідів;

- 2210 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей;

- 139 дітей, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

- 4 дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов'язків;

- 2131 - діти, які перебувають на диспансерному обліку;

- 5 безпритульних дітей;

- 2869 обдарованих дітей;

- 836 дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села.

 

Крім того, оздоровленням та відпочинком було охоплено 943 дитини внутрішньо переміщених осіб і 27 дітей, батьки яких беруть участь у проведенні антитерористичної операції.

 

Кращі показники за загальним охопленням - м.Рубіжне (41,1% дітей шкільного віку), Сєвєродонецьк та Лисичанськ - по 32% дітей. Серед районів найкращі - Кремінський (63,5%), Станично-Луганський (59,6%) і Білокуракинський (53,3%).

 

Найменша кількість дітей, охоплених оздоровленням та відпочинком в Троїцькому (2,5%) Новопсковському (6,4%) і Попаснянському (8,8%) районах. Якщо в Попаснянському районі низьке охоплення відпочинком можна пояснити об'єктивними причинами, то ситуація, яка склалася в Троїцькому р-ні, неприпустима.

 

Що стосується оздоровлення окремих категорій дітей, то 100% дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування оздоровлені в містах Рубіжне, Лисичанськ; Кремінському та Станично-Луганському районах. Ті ж території лідирують і по оздоровленню дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів. За всім пільговим категоріям Рубіжне - 54,9%, Сєвєродонецьк - 42%.

 

Відповідно, аутсайдери - Троїцький (2,5%), Новопсковський (14,9%) і Марковський (15,5%) райони.

 

За результатами оздоровчої кампанії почесними грамотами були нагородженні грамотами Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації:

 

«За кращу організацію оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року»


1. Рубіжанська міська рада

2. Сєвєродонецька міська рада

3. Кремінська районна державна адміністрація

4. Станично-Луганська райдержадміністрація

5. Білокуракинська райдержадміністрація

 

«За значний особистий внесок в організацію оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2015 року»

1. Завідувач сектору з питань охорони здоров’я, молоді та спорту Сватівської райдержадміністрації Слободян Оксана Сергіївна.

2. Головний спеціаліст відділу сім’ї, молоді та спорту Старобільської райдержадміністрації Рєзніков Сергій Миколайович.

3. Начальник відділу сімейної політики та оздоровлення управління соціального захисту населення Новоайдарської райдержадміністрації ГолубцоваНаталья Вікторівна.

4. Начальник відділу соціальних виплат і компенсація управління соціального захисту населення Попаснянської райдержадміністрації Мельник Людмила Володимирівна.

5. Головний спеціаліст управління соціального захисту населення Марківської райдержадміністрації Шаповалова Алла Петрівна.

 

За матеріалами прес-служби обласної військово-цивільної адміністрації