Прес-центр27 липня 2017, 08:07

В облдержадміністрації розглянуто стан погашення заборгованості із заробітної плати

26 липня 2017 року на колегії облдержадміністрації під головуванням голови облдержадміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, директор Департаменту соціального захисту населення Елеонора Поліщук доповіла про основні напрямки роботи з питань погашення заборгованості із заробітної плати в області у 2017 році.

 

Так, за даними Держстату, станом на 1 червня 2017 року заборгованість на підприємствах, що здійснюють свою діяльність на підконтрольній державним органам влади території області складає 152,5 млн грн, що більше ніж в 3 рази перевищує показник на початок року.

 

На економічно активних підприємствах заборгованість складає 136,5 млн грн, з них:

- на 2 державних підприємствах – 1,5 млн грн;

- на 4 комунальних підприємствах – 1,5 млн грн;

- на 29 підприємствах інших форм власності – 133,6 млн грн.

 

Борги також наявні на 12 підприємствах-банкрутах у сумі 9,2 млн грн та на 8 економічно неактивних підприємствах – 6,7 млн грн.

За словами Елеонори Поліщук, така сума заборгованості в області вже є безпрецедентною, і на даний час не змінюється тенденція до її зростання.

 

Основна причина - це заборгованість на підприємствах вугільної та хімічної промисловості, яка складає 80 % від загальної суми по області (119,2 млн грн). Питання погашення заборгованості на великих промислових підприємствах області знаходиться на особистому контролі голови облдержадміністрації та вирішується у центральних органах виконавчої влади. Юрій Гарбуз також доручив профільному структурному підрозділу облдержадміністрації опрацювати це питання.

 

Особливу увагу на колегії було приділено погашенню заборгованості на комунальних підприємствах. Найбільшим боржником, із незмінною тенденцією до зростання суми боргу, є КП Лисичанської міської ради «Електроавтотранс» (1 млн грн). Елеонора Поліщук зазначила, що, у разі невжиття заходів, заборгованість зросте до критичної і результатом буде банкрутство.

 

Також, одним з проблемних питань є заборгованість на підприємствах, виникнення якої пов’язане з їх перереєстрацією з непідконтрольної території області. Сума заборгованості на таких підприємствах складає 10,7 млн грн.

 

За підсумками засідання головою облдержадміністрації - керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом доручено приділити увагу боржникам-банкрутам та економічно неактивним підприємствам, посиливши ефективність міських та районних тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Також за результатами доповіді видано низку доручень стосовно аналізу діяльності КП Лисичанської міської ради «Електроавтотранс».

 

Євген Жданов