Прес-центр3 грудня 2018, 09:12

Важлива інформація для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення щодо дії нової системи забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 № 238         «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» було внесено зміни до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення (далі – особи з інвалідністю) і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 (далі – Порядок).

Новою редакцією Порядку передбачено ефективний розподіл повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в реалізації бюджетної програми 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» щодо забезпечення пільгової категорії населення технічними та іншими засобами реабілітації, запровадження адресного підходу до забезпечення ними осіб зазначеної категорії виробами та нового механізму їх фінансування за принципом «гроші ходять за людиною», побудованого на принципі адресності та прозорості.

Забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації і виплата компенсації здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень, передбачених Мінсоцполітики у державному бюджеті. Мінсоцполітики визначає обсяги бюджетних коштів за напрямами їх використання в межах виділених коштів, передбачених у державному бюджеті, для забезпечення:

протезно-ортопедичними виробами, в тому числі ортопедичним взуттям;
спеціальними засобами для самообслуговування та догляду;
засобами для пересування;
допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому;
меблями та оснащенням;
спеціальними  засобами для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

 

Звертаємо Вашу увагу,  що Луганським Фондом соціального захисту інвалідів 04.10.2018  спрямовано 74,9 тис. грн. державних коштів для виплати особам з інвалідністю по слуху та зору, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху та зору грошової компенсації вартості за самостійно придбані   спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

 Відповідно до пп. 37, 53 Порядку  виплата компенсації за спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією здійснюється на підставі оригіналу фіскального чека,  що підтверджує придбання виробу за його фактичною вартістю, у розмірі не вище граничної ціни, встановленої Мінсоцполітики (Наказ Мінсоцполітики від 29.01.2016 № 59                       «Про організацію забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації -  додається). У разі придбання засобу реабілітації за ціну вищу від встановленої, компенсується лише гранична ціна.

Отримання компенсації за такі засоби не передбачає їх придбання у підприємства, що відповідає кваліфікаційним вимогам, як було раніше до введення в дію вище зазначеного Порядку, тобто дозволяється купувати засоби будь-якого виробника.

Таким чином за отриманням вказаної компенсації за самостійно придбані засоби реабілітації особи з інвалідністю мають звернутись до Управління соціального захисту населення за місцем проживання.

 

Галина Василевська

 

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.01.2016  № 59

Про організацію забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації

{Назва Наказу із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства соціальної політики № 1260 від 01.11.2016}

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства соціальної політики 
№ 950 від 30.08.2016 
№ 1260 від 01.11.2016 
№ 299 від 28.02.2017 
№ 948 від 06.06.2017 
№ 1828 від 17.11.2017}

Відповідно до Закону України "Про реабілітацію інвалідів в Україні", постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" (зі змінами), з метою організації забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації НАКАЗУЮ:

Затвердити Граничні ціни на технічні та інші засоби реабілітації для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, що додаються.

 

Спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією:

мобільний телефон для письмового спілкування

технічні характеристики: екран 4,5 або більше, розподільча здатність екрана 480х800 або більше; великі шрифти; великі кнопки; динамік підвищеної гучності; кнопка SOS

3 252 грн.

аудіоплеєр

технічні характеристики: відтворення файлів MP3/WMA/WAV з miсroSD-карти та USB-носіїв; відтворення треку з останньої точки після відключення USB-носія; вибір номера треку; відтворення радіостанцій FM-діапозону; відтворення звуку через вбудований гучномовець чи навушники; акумулятор; можливість зарядки акумулятора від мережевого зарядного пристрою та від комп`ютера через USB-кабель

861 грн.

годинник механічний

опис виробу: тактильне табло з додатково нанесеними позначками - цифрами; великі символи (цифри); скляна захисна відкидна кришка для захисту табло та стрілок; динамік гучності; управління за допомогою кнопок; універсальний ремінець; погодинне озвучування часу; будильник; озвучування поточного часу при натисненні відповідної кнопки

690 грн.

годинник електронний

опис виробу: дисплей; динамік гучності; управління за допомогою кнопок; універсальний ремінець; погодинне озвучування часу; будильник; озвучування поточного часу при натисненні відповідної кнопки; живлення від двох батарей

240 грн.

 

Галина Василевська