Прес-центр4 квітня 2017, 08:04

Відбулося засідання Луганської обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми

30 березня 2017 року відбулося засідання обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик. Під час заходу обговорено низку актуальних питань. Так, з ініціативи членів ради розглянуто питання попередження залучення дітей до участі в небезпечних Інтернет-іграх «Синій кит», «Тихий дім», «Розбуди мене в 4.20». Ольга Лішик доручила Департаменту освіти і науки облдержадміністрації скоординувати діяльність профільних департаментів обласної держадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади з метою створення комплексного плану роботи щодо роз’яснення та профілактики цього явища.

 

Другим блоком питань став розгляд теми забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків на Луганщині. Позаштатний радник голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації з питань ґендерної політики Людмила Харченко розповіла про початок роботи зі створення ґендерного паспорту Луганської області, що готується спільно із Департаментом соціального захисту населення ОДА, ЛОВМБО «Благодійний фонд «СОС дитяче містечко», УВКБ ООН. Луганщина вже має подібний досвід, адже із 2003 року область була пілотною в питаннях розвитку ґендерної політики. Людмила Харченко поінформувала про перші результати зібраної інформації. Наприклад, із 290 тисяч внутрішньо переміщених осіб області 62% є жінками, 38% - чоловіками. Робота щодо збору та узагальнення інформації триває.

 

Директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський розповів про ґендерні аспекти працевлаштування на Луганщині. Так, у 2016 році послугами обласної служби зайнятості скористалися 32,1 тис. громадян. За сприяння центрів зайнятості постійне місце роботи отримали 13,9 тис. осіб, із яких 6,1 тис. або 44% – жінки. Сергій Болотський акцентував увагу, що жінки є більш активними в питаннях самозайнятості.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про участь делегації Луганщини в семінарі з питань налагодження міжвідомчого реагування на випадки ґендерного та домашнього насильства, що відбувся напередодні в місті Києві.

 

Спеціаліст з питань гуманітарного реагування в Луганській області Фонду Народонаселення ООН Ганна Висоцька презентувала проект методичних матеріалів з питань протидії ґендерно обумовленому насильству та насильству в сім’ї, що готується спільно з усіма суб’єктами взаємодії з питань насильства та Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

Заступник начальника управління праці та зайнятості населення – начальник відділу оплати праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Шевченко розповів про роботу щодо надання статусу постраждалих від торгівлі людьми двом особам.

 

З усіх обговорених питань затверджено відповідні протокольні доручення.

 

Яна Соловйова