Прес-центр12 жовтня 2017, 08:10

Загальні правила роботи за комп’ютером

Довге сидіння за комп’ютером та відсутність відпочинку викликає ряд захворювань – остеохондроз, захворювання суглобів, короткозорість, застій крові тощо.

Працюючи за комп’ютером, необхідно дотримуватися правил тривалості роботи, правильної постави, розміру шрифтів та зображень, вимог до приміщення.

Деякі принципи правильної роботи за комп’ютером:

1. У робочому приміщенні (кімнаті), де встановлені комп’ютери, щодня потрібно виконувати вологе прибирання;

2. Приміщення, у якому знаходяться комп’ютери, потрібно провітрювати щогодини;

3. Після кожного часу роботи рекомендується робити десяти хвилинну перерву, яку зручно суміщати з провітрюванням. За будь-яких умов безперервна робота за комп’ютером для дорослої людини не повинна перевищувати двох годин;

4. Необхідно постійно слідкувати за станом екрану монітора: він має бути чистим, без плям та пилу;

5. Слідкуйте за поставою: ноги твердо стоять на підлозі чи на спеціальній підставці; сидіти потрібно прямо або злегка нахилившись вперед; плечі мають бути розслаблені та вільно опущені, що сприяє розслабленню рук; відстань від очей до екрану монітора – не менше 55-60 см; центр екрану має знаходитися на рівні очей чи трохи нижче; рекомендується хоча б раз на день виконувати гімнастику для очей;

6. Щоб попередити „синдром сухого ока”, моргайте кожні 3-5 секунд;

7. Якщо є можливість, міняйте вид діяльності, якою займаєтеся протягом дня;

8. У процесі роботи рекомендується періодично (приблизно раз на 20-30 хвилин) переводити погляд з екрану на найбільш віддалений предмет у кімнаті, а ще краще – на віддалений об’єкт за вікном.

Валентина Полсакова