Прес-центр2 червня 2022, 09:06

Працівник-переселенець має право припинити трудові відносини через центр зайнятості

Працівники, які вимушено евакуювалися до більш безпечних регіонів та отримали статус внутрішньо переміщених осіб, мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку.

Для цього необхідно подати до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання заяви ВПО.

Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

- роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними);

- територіальний орган ПФУ;

- територіальний орган ДПС.

Якщо взята на облік ВПО не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує такий статус без вимог, що застосовуються за звичайної процедури.

До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід) й страховий стаж допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття (ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Припинення самозайнятості ВПО здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою за місцем проживання такої особи, на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Протягом дії воєнного стану в Україні статус безробітного надається особі з першого дня її реєстрації у центрі зайнятості.