Прес-центр27 липня 2020, 13:07

Правила поведінки при купанні у водоймах

Потрібно пам’ятати, що купатися у водоймах краще вранці або ввечері, коли немає небезпеки перегрівання.

Температура води має бути не нижчою за +17-19 градусів, у холоднішій купатися небезпечно. Перебувати у воді рекомендовано не більше 20 хвилин. Не слід доводити себе до остуди. Не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання.

Ризиковано запливати далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил. Відчувши втому, не треба панікувати, навпаки – слід прагнути якнайшвидше добратися до берега.

Небезпечно заходити у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях.

Якщо вас захопило течією, не намагайтеся з нею боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега. Якщо ви потрапили у вир, необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок у бік, випливти.

У водоймах з великою кількістю водоростей, потрібно намагатися пливти поблизу самої поверхні води, не робити різких рухів, щоб не заплутатись. Якщо ж руки або ноги заплутались у водоростях, необхідно зупинитися (прийняти положення «поплавка», «спливання») і звільнитися від них.

Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних дитячих іграшках. Вітром або течією їх може віднести далеко від берега, накрити хвилею, із них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.

Купання з маскою, трубкою і ластами потребує навичок і особливої обережності. Плавати можна лише вздовж берега та обов'язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога.