Прес-центр27 вересня 2018, 14:09

Представлено проект Програми зайнятості населення Луганської області на період до 2020 року

Під час роботи колегії Програму презентував начальник управління праці та зайнятості населення Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Євген Жданов.

За його словами, Програму сформовано на підставі 12 районних та 3 міських програм зайнятості. Кожна територія формує свою програму з урахуванням особливостей ринку праці, тенденцій економічного розвитку, перспектив створення нових робочих місць у конкретному місті, районі.

«У Програмі скоординовано заходи структурних підрозділів облдержадміністрації, Луганського обласного центру зайнятості, Фонду соціального захисту інвалідів, інших територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, неурядових міжнародних організацій та органів соціального діалогу», – зауважив Євген Жданов.

Метою програми є забезпечення реальних потреб роботодавців у кадрах, зменшення дисбалансу між вакансіями та безробітними, професійне орієнтування безробітних з урахуванням реалій ринку праці, сприяння самозайнятості безробітних та підтримка неконкурентоспроможних громадян та осіб із додаткових груп ризику на ринку праці, зокрема осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, демобілізованих учасників АТО.

Програма орієнтована на задоволення потреб роботодавців, зокрема, створення обласного координаційного комітету сприяння зайнятості для залучення регіонального представника роботодавців та профспілок до пошуку інструментів стабілізації ринку праці і забезпечення довгострокових потреб роботодавців, перенавчання (перекваліфікація) безробітних з урахуванням потреб роботодавця (90% безробітних).

До виконавців Програми залучено міжнародні організації, які надають гранти на створення власного бізнесу, або створення нових робочих місць за рахунок розширення бізнесу (Данська рада у справах біженців, Міжнародна організація з міграції та інші).

Програмою передбачено забезпечення роботою безробітних шляхом організації відповідної професійної підготовки та надання одноразової допомоги для організації підприємницької діяльності, сприяння (практична допомога) безробітним в отриманні грантів від міжнародних організацій для відкриття власного бізнесу, працевлаштування вразливої версти населення (демобілізовані учасники антитерористичної операції, внутрішньо переміщені особи, інваліди) за рахунок різних програм компенсацій роботодавцям частини витрат на їх зарплату.

Виконання заходів Програми сприятиме: працевлаштуванню на нові робочі місця, збільшенню чисельності працевлаштованих, у тому числі за договорами цивільно-правового характеру та самостійно, збільшенню кількості осіб із числа безробітних громадян, що організовують власну справу, збільшенню чисельності працюючих осіб з особливими потребами в установах та організаціях, працевлаштуванню осіб з особливими потребами, які перебуватимуть на обліку служби зайнятості, проходженню професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості.

За підсумками обговорення колегія ухвалила  проект Програми зайнятості населення Луганської області на період до 2020 року.