Прес-центр4 червня 2021, 16:06

Представники ДРС, МОЗ, Держлікслужби та Нацполіції обговорили питання боротьби з незаконним обігом нарковмісних препаратів

При Державній регуляторній службі України буде утворено міжвідомчу робочу групу з підготовки пропозицій з посилення здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства ліцензіатами, що здійснюють господарську діяльність з медичної практики та діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

[2] Про це домовилися представники ДРС, МОЗ, Держлікслужби та Нацполіції України під час робочої наради щодо протидії неконтрольованому обігу рецептурних форм суворої звітності (Ф-3) та незаконній торгівлі медичним препаратом «МЕТАДОН», яка відбулася у четвер, 3 червня, у приміщенні Служби.

На засіданні розглядалося питання проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання, які порушують ліцензійні умови під час провадження господарської діяльності у сфері наркологія.

Відповідно до Закону про ліцензування, позапланова перевірка додержання ліцензіатами ліцензійних умов проводиться на підставах наявності загрози життю та здоров’ю людей, що безпосередньо пов’язана з провадженням ліцензіатом виду господарської діяльності.

«Чужих дітей не буває, і кожен має усвідомлювати, що наркозалежність — це велика біда та загроза національній безпеці України у сфері охорони здоров’я. За даними Нацполіції, деякі недобросовісні «лікарі» масово торгують цими рецептами заради наживи, а не для лікування хворих», – заявив Голова ДРС Олексій Кучер та зазначив, що це неприпустимо.

За словами Голови ДРС, держава має суворо контролювати обіг нарковмісних речовин в аптечній мережі — хто, скільки та кому продає ліки за призначенням.

За даними Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України, деякі приватні заклади охорони здоров’я та недобросовісні ліцензіати масово призначають нарковмісні медичні препарати без відповідних медичних показань, чим можуть спричинити тяжкі наслідки для здоров’я громадян і несуть загрозу національній безпеці держави у сфері охорони здоров’я.

Так, у період з 2018 до 2020 року обсяг виписаних в Україні рецептів Ф-3 збільшився на 315% – до понад 570 тисяч бланків суворої звітності. Також цього року працівниками правоохоронних органів фіксувалися факти «наркотуризму», коли особи організовано приїжджають до великих міст, де відбувається неконтрольована виписка рецептів на «МЕТАДОН».

http://www.drs.gov.ua/press-room/predstavnyky-drs-moz-derzhliksluzhby-ta...