Прес-центр15 листопада 2017, 11:11

Представники МТОТ у Луганській області обговорили питання протимінної діяльності

У рамках реалізації проектів ОБСЄ в Україні «Розвиток потенціалу України з протимінної діяльності» та «Допомога у розмінуванні транспортної інфраструктури України» у Северодонецьку відбулося засідання «круглого столу» «Проблеми протимінної діяльності в Україні», де обговорювалися питання нарощення потенціалу країни у сфері протимінної діяльності.

Представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України під час свого виступу окреслили питання, що стосуються проблем протимінної діяльності в Україні, що має на законодавчому рівні закріпити основні поняття комплексу заходів з протимінної діяльності, визначити коло учасників з числа зацікавлених органів державної влади та передбачити створення національного органу з протимінної діяльності.

Представники Міністерства відзначили, що сьогодні Україні необхідно законодавчо визначити коло учасників комплексу заходів з протимінної діяльності. Зокрема, МТОТ пропонує зробити відповідний Національний орган як міжвідомчий колегіальний орган, який функціонує при Кабінеті Міністрів України та спрямовує свою діяльність на реалізацію всіх складових комплексу заходів з протимінної діяльності.

Це, в свою чергу, дозволить співпрацювати з міжнародними та національними операторами з розмінування, дасть можливість координувати, здійснювати моніторинг та інспектувати їх діяльність відповідно до вимог якості, після чого передавати очищені ділянки від вибухонебезпечних предметів у користування громадам.

У заході також узяли участь представники зацікавлених органів виконавчої влади та міжнародних організацій, що працюють у сфері протимінної діяльності.

За інформацією Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України