Прес-центр6 вересня 2016, 09:09

Прем’єр-міністр дав старт роботі мобільних груп із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи

Мобільні групи із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи стануть однією зі складових реформи, що дозволить побудувати систему якісного сервісу та протидії корупції на українській митниці. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відкриття Міжвідомчого цільового центру із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи та 20 спільних мобільних груп у понеділок.

«Нам треба продовжувати створювати якісну систему, щоби чесний бізнес відчував якісний сервіс, а ті, хто намагаються знищити нашу економіку, недоплатити в бюджет, були покарані і покарані негайно. Мобільні групи будуть тільки однією частиною цієї системи», – заявив Володимир Гройсман.

Сьогодні запущено в роботу першу частину мобільних груп, які будуть виявляти на митниці контрабанду, та товари, які не пройшли митне оформлення.

«Нам потрібен результат. Я би дуже хотів, щоби щоб той, хто приїжджає і привозить чесно товари в Україну, або вивозить з України, отримали максимальний сервіс, але той, хто хоче ввезти в Україну контрабанду, «сірий імпорт», те, що не розмитнене, або розмитнене за заниженою вартістю, має бути покараний», – підкреслив Володимир Гройсман, звертаючись до членів мобільних груп.

Прем’єр-міністр зауважив, що один з пріоритетів Уряду є реформа української митниці, на якій, за його словами, сьогодні спостерігається багато зловживань, корупції, контрабанди, «сірого» імпорту, що знищує національну економіку.

Так, Голова Уряду нагадав, що нещодавно співробітники Департаменту боротьби з митними правопорушеннями на Одеській митниці затримали 9 контейнерів з цигарками, орієнтовною вартістю більше 100 млн гривень. «Ці 100 млн гривень – кошти, «які мали би потрапити через розмитнення до Державного бюджету, піти на фінансування армії, пенсій, заробітних плат, ремонту доріг, інфраструктури, але ці кошти намагалися передати в «тіньові потоки» і обороти у кишені тих, хто зловживає і паразитує на національній економіці, на тому, що корумпують надзвичайно важливу систему митної служби країни», – зазначив Володимир Гройсман.

Голова Уряду повідомив, що нещодавно було створено Міжрегіональну митницю, митних працівників було зобов’язано ввести систему відеоспостереження за здійсненням митного огляду, «щоб жодне правопорушення не оминуло «око» правоохоронної системи». Також в Україні завершила роботу спеціальна Місія США щодо оцінки потреб української митниці, яка у вересні внесе пропозиції щодо удосконалення роботи української митниці.

Прем’єр-міністр повідомив, що у серпні отримано збільшення надходжень від митниці майже на 2 млрд грн. «Це говорить про те, що ми йдемо абсолютно правильним шляхом», – зауважив він.

«У нас єдина мета – щоби ми відроджували національну економіку, щоби ми зміцнювали конкурентоздатність українських виробників. А питання митниці сьогодні має надважливе значення», - зауважив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр побажав співробітникам мобільних груп із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи успіхів та стійкості.

«Ви не маєте жодного права зганьбити ту довіру, яку ви отримали сьогодні. На вас розраховують український військовий, який стоїть сьогодні на передовій, якому потрібне фінансово-матеріальне забезпечення, український пенсіонер, який хоче вчасно отримати пенсію, не тільки ту, яку він має сьогодні мінімальну, а й підвищену, український вчитель, лікар, правоохоронець, – усі дивляться на те, як спрацює сьогодні система і наскільки кошти будуть мобілізовані до Державного бюджету», – наголосив Володимир Гройсман.

 

Довідково

Положення про Міжвідомчий цільовий центр та спільні мобільні групи із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 371 «Про деякі питання протидії незаконному переміщенню товарів через державний кордон України».

Центр утворено при Міністерстві фінансів України з числа службових осіб Національної поліції України, Державної прикордонної служби, Державної фіскальної служби.

Основними завданнями Центру та мобільних груп є запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи, узагальнення оперативної та аналітичної інформації про можливі порушення законодавства з питань державної митної справи, отриманої з будь-яких джерел, обробка та аналіз такої інформації та взаємодія між службами з метою запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи.

Керівником Центру був затверджений начальник Головного міжрегіонального управління оперативного забезпечення зони проведення антитерористичної операції ДФС – полковник податкової міліції Олександр Власов.

Спільні мобільні групи функціонують цілодобово на всій митній території України та мають можливість безперешкодного доступу на території пунктів пропуску через державний кордон України, зон митного контролю, складів митниць ДФС, інших об’єктів митної інфраструктури, вилучення в установленому порядку відповідної документації у встановленому порядку, створення, за погодженням з керівництвом Центру, тимчасових зон митного контролю та здійснення інших заходів з виявлення та припинення порушень законодавства з питань державної митної справи.