Прес-центр5 грудня 2017, 16:12

Презентовано ґендерний паспорт Луганської області

Сьогодні, 5 грудня, в облдержадміністрації на брифінгу для ЗМІ презентовано ґендерний паспорт Луганської області. 

Було зазначено, що найбільшу вікову категорію населення Луганської області  – 319 тис. осіб, складають молодь (25 – 34 роки) та люди середнього віку (35 – 54 роки). Населення віком 65+ становить майже 128 тисяч осіб.

Найменшою категорією є молодь у віці від 15 до 18 років.

Кількість жінок та чоловіків приблизно однакова у кожній віковій категорії, крім людей похилого віку, де жінок майже удвічі більше ніж чоловіків: 85 тис. та 42 тис. відповідно. 

У цілому ж на підконтрольній українському Уряду частині Луганської області, без урахування внутрішньо переміщених осіб, станом на 01 січня 2016 року проживало  712 139 людей, – такі цифри оприлюднили розробники ґендерного паспорту Луганської області - директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, радник голови облдержадміністрації з питань ґендерної політики Людмила Харченко, координатор з питань гуманітарного реагування у Луганській області Фонду ООН у сфері народонаселення Ганна Висоцька та радник з правових питань Агентства ООН у справах біженців Олександра Литвиненко.

Крім загальної демографічної ситуації, проаналізовані показники щодо народжуваності та догляду за дітьми, сімейного стану луганчан, протяжності життя, міграції населення, зайнятості та безробіття.

Цьогоріч до нього включено новий розділ – «Внутрішньо переміщені особи». За даними аналітиків  серед переселенців  62 % – жінок з дітьми та  38 % – чоловіків.

За більшістю показників Луганщина має тенденції, схожі із загальноукраїнськими: зниження кількості населення, переважання жінок у загальній структурі населення, зменшення  кількості зареєстрованих шлюбів, «старіння» населення. При цьому, жінки демонструють більшу мобільність, участь у прийнятті рішень на самих складних рівнях. 

https://youtu.be/fbKIvDe0uwY