Прес-центр12 листопада 2020, 16:11

Презентовано інформаційну довідку щодо впливу пандемії на людей з інвалідністю

Виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь в презентації Інформаційної довідки для стимулювання дискусії щодо проблем з правами людини осіб з інвалідністю та відповідних дій під час кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

Захід організовано на онлайн-платформі Zoom.

Із вступним словом до учасників звернулась пані Матільда Богнер, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Інформаційна довідка щодо впливу пандемії на людей з інвалідністю в Україні підготовлена фахівцями Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні за результатами 86 інтерв’ю з представниками громадських організацій осіб з інвалідністю, підприємств, що працевлаштовують осіб з інвалідністю, інтернатних і психіатричних закладів та професійних товариств по всій країні.

Результати моніторингу також ґрунтуються на 120 відповідях на онлайн-опитування осіб та організацій, що представляють людей з інвалідністю або працюють з ними.

В презентації висвітлено низку аспектів прав і свобод людей з інвалідністю під час пандемії та карантинних заходів, в тому числі права на здоров’я, абілітацію та реабілітацію, соціальний захист, освіту, роботу та зайнятість, а також на ефективну участь.

Інформаційна довідка також містить рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування щодо заходів, спрямованих на покращення ситуації з правами людини осіб з інвалідністю, попередження порушень прав людини та зменшення негативних наслідків пандемії COVID-19.

Під час заходу учасниками конференції обговорено основні тенденції з правами людини осіб з інвалідністю під час пандемії в нашій країні та рекомендації Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо поліпшення захисту та просування прав осіб з інвалідністю в Україні.

В обговоренні Інформаційної довідки взяли участь Жерард Квін, спеціальний доповідач ООН з прав осіб з інвалідністю, Амалія Гаміо, доповідачка Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю, представник Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини в Україні, Віталій Музиченко, заступник Міністра соціальної політики України, Ірина Микичак, заступниця Міністра охорони здоров’я України, Тетяна Баранцова, Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю, Валерій Сушкевич, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, Юлія Сачук, голова Організації людей з інвалідністю «Боротьба за права», Вікторія Назаренко, Генеральна секретарка Національної асамблеї людей з інвалідністю.