Прес-центр14 травня 2017, 17:05

Президент: Основні критерії вибору кандидатів на посаду Голови НБУ – професіоналізм та патріотизм

Президент Петро Порошенко повідомив, що вже має декілька кандидатів на посаду Голови Національного банку України, основними критеріями відбору яких стали професіоналізм та патріотизм.

Президент нагадав, що Валерія Гонтарева заявила про написання заяви на звільнення з посади Голови НБУ, і, відповідно до українського законодавства, питання про її звільнення має розглянути Верховна Рада. На його думку, голосування має відбутися, коли буде визначена нова кандидатура на посаду з підтримкою Парламенту.

«Маю декілька кандидатів, але без того, щоб я їх не обговорив з представниками Верховної Ради, вважаю некоректним оприлюднювати їхні прізвища. Але я виходжу з критеріїв професіоналізму та патріотизму. Впевнений, що в Україні достатньо таких кандидатів», - зазначив Президент під час прес-конференції.

Петро Порошенко подякував Валерії Гонтаревій за величезну роботу із забезпечення стабілізації української фінансово-банківської сфери, наведення порядку в рефінансуванні та в питанні накопичення золотовалютних резервів.

Президент також повідомив, що у 2015 році золотовалютні резерви держави складали 5 млрд доларів. На сьогоднішній день, після зарахування 1 млрд 100 млн доларів, які були конфісковані за рішенням суду як наслідок розслідування Генеральної прокуратури щодо команди попереднього президента, золотовалютні резерви держави складають більше 18 млрд доларів. «Вважаю, що це цифра, яка дуже яскраво демонструє кардинальні зміни, які відбулися в фінансово-банківській сфері», - сказав Глава держави.

http://www.president.gov.ua/news/prezident-osnovni-kriteriyi-viboru-kand...