Прес-центр8 червня 2017, 15:06

Президент підписав Закон «Про ринок електричної енергії», що запроваджує конкурентні та прозорі умови у галузі

Президент Петро Порошенко під час відвідування Трипільської ТЕС підписав Закон «Про ринок електричної енергії», прийнятий Верховною Радою 13 квітня.

«Закон є доленосним, антикорупційним. Не буде більше ніхто встановлювати ціну на електроенергію, вугілля, співвідношення – те, що на певному етапі було виправдано у вигляді формули, – скасовуємо. І ринок, прозорий і ефективний, буде визначати ціну, і буде перемагати той, хто найбільш ефективно працює», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що Закон був розроблений спільно з європейським Енергетичним Співтовариством, схвалений ЄС та американськими партнерами, і підтриманий світовими антикорупційними організаціями.

«Ми продовжуємо наводити порядок в Україні. Тому сьогодні тут, а не в кабінеті, разом з вами, я прийняв рішення про підписання цього Закону, і започаткування процесу створення ринку електричної енергії», – зазначив Петро Порошенко, підкресливши, що при підготовці цього документу була виконана величезна робота. Він додав: «Результат цієї роботи – це абсолютно нові революційні правила функціонування ринку електричної енергії – прозорого і ефективного».

За словами Президента, нині почнеться кропітка робота про запровадження норм та технологій, визначених Законом. Він зазначив, що в Україні створюється модель ринку, за якою працюють країни Європейського Союзу. Зокрема, документ передбачає запровадження бірж електроенергії. За його словами, мета Закону – входження України до спільної енергетичної системи Європейського Союзу.

Глава держави підкреслив, що Закон має три важливі ознаки: «Перше, він повністю відповідає європейським стандартам та аналогам. Друге, цей Закон запроваджує конкурентний ринок, конкуренцію на ринку, і це робить конкурентною не лише енергетичну галузь – хто дешевше виробив, той перший продав, а й робить конкурентною українську промисловість та економіку. Третє, він прозорий – створює дієвий запобіжник проявам корупції на ринку електроенергії». Президент підкреслив, що це є ще одним підтвердженням рішучої налаштованості боротьби з корупцією.

Петро Порошенко зазначив, що Уряд спільно з Нацкомісією мають якомога швидше сформувати план заходів з імплементації Закону. Президент додав, що всі плани заходів щодо реформування енергетичної галузі в найкоротший термін мають бути винесені на розгляд Ради національної безпеки та оборони та Національної ради реформ.

Президент наголосив, що попереду ще залишається багато роботи, зокрема, має бути розроблений законопроект «Про Фонд енергоефективності». За його словами, партнери України – ЄС та США – готові надати фінансову підтримку для запровадження системи енергоефективності. Петро Порошенко нагадав, що у 2014 році, коли його обрали Президентом, українська економіка була серед десяти найменш енергетично ефективних економік світу. «Чим більше споживали газу, тим більше коштів йшло можновладцям. Ми вже сьогодні скоротили на 30 % енергоспоживання і будемо продовжувати робити це далі», – наголосив Президент.