Прес-центр7 вересня 2016, 10:09

Президент у Верховній Раді: Для мене головним була, є і буде боротьба за відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року

Президент Петро Порошенко наголошує, що «фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні». При такому підході не буде ні миру, ні територій, а залишаться лише ганьба та вічно тліючий конфлікт, переконаний Глава держави.

«Для мене головним була, є і буде боротьба за відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року», – сказав Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді.  Він особливо наголосив на тому, що це було рішення справжнього референдуму, в тому числі і переважною більшістю мешканців Донбасу, і більшістю кримчан. «І більше ніякого референдуму не було!», – зазначив Президент.

Президент особливо наголосив, що військового варіанту розв’язання проблеми територіальної цілісності не існує, пояснюючи це тим, що потенціал Української армії є суто оборонним, а ворог окопався в найбільш урбанізованих і густонаселених районах, де мешкають громадяни України.

«Отже, єдиний шлях врегулювання і відновлення територіальної цілісності – це шлях політико-дипломатичний, але при цьому з опорою на оборонні можливості армії», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що лише Мінський процес є процесом реального, а не формального відновлення територіальної цілісності, а реінтеграція мешканців окупованої частини Донбасу в Україну та повернення Українського суверенітету на весь Донбас буде нелегкою, болісною і тривалою. При цьому він принципово висловився за продовження Мінського процесу та збереження Нормандського формату.

Президент також наголосив на тому, що будь-який формат має сенс лише тоді, коли в ньому бере участь Росія, і коли він багатосторонній: «Саме багатосторонній, бо поведінка Росії у світі, порушення нею норм міжнародного права, спроби Кремля зруйнувати архітектуру безпеки європейської і глобальної, експансіонізм Кремля – це континентальна і глобальна проблема, і вона не може бути розв’язана суто на двосторонній основі».

Глава держави також акцентував на тому, що Україна й надалі потребує серйозної міжнародної підтримки в боротьбі з російської агресією.

http://www.president.gov.ua/news/prezident-u-verhovnij-radi-dlya-mene-go...