Прес-центр13 грудня 2019, 13:12

При наявних недоліках ефективність використаних на ремонт коштів перевірить аудит, – Сергій Гайдай на Біловодщині

Під час робочої поїздки до Біловодської селищної ради сьогодні, 13 грудня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай ознайомився з місцевою медичною інфраструктурою та відвідав інші об’єкти.

Зокрема, він оглянув комунальні некомерційні підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» та «Біловодська багатопрофільна лікарня».
Цьогоріч у цьому Центрі за кошти держсубвенції збудовано лікарську амбулаторію (загальна сума проєкту складає 13676, 8 тис. гривень), придбано спеціалізований автомобіль, три портативні телемедичні комплекси для дистанційної діагностики. Крім того, за кошти громади комплект рентгенівсько-діагностичний, портативний ультразвуковий діагностичний сканер, два портативні телемедичні комплекси для дистанційної діагностики, інше медичне обладнання та меблі.

«Амбулаторія сучасна, комфортабельна, але я одразу побачив декілька недоліків, яких не має бути у принципі. Ефективність використання коштів, витрачених на ремонт, обов'язково перевірить аудит», – наголосив Сергій Гайдай.

Для Біловодської багатопрофільної лікарні за останні три роки виділено 152 млн 274 тис. гривень, з них з місцевого бюджету – 106 млн 643 тис. гривень, за рахунок медичної субвенції – 45 млн 631 тис. гривень. На капітальні видатки витрачено з місцевого бюджету 51 млн 611 тис. гривень.

Там проведено капремонт хірургічного відділення, першого поверху поліклініки, реконструкцію двоповерхового корпусу з облаштуванням приміщень для клініко-діагностичної лабораторії, відкрито стоматологічне відділення, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, банк крові, створено та оснащено новим обладнанням відділення променевої діагностики.

Оглядаючи медичний заклад, очільник Луганщини навіть пожартував: «Якби я був жінкою і постало питання «Тут чи не тут?», то відповідь була б однозначною – народжувати у Біловодському пологовому будинку. Мені дуже сподобалось!»

Наразі тривають капітальні ремонти терапевтичного відділення з облаштуванням приміщень для відділення паліативної допомоги та відділення фізичної реабілітації, а також приміщень відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

Втім, залишаються і певні труднощі, про які розповів генеральний директор лікарні Роман Чередниченко: «Головна проблема – кадри. Є наочна – дефіцит спеціалістів близько 25 %, і прихована – якщо, підуть на пенсію «ветерани», то не вистачатиме до 40 % фахівців. Але це не тільки проблема Луганщини, а, нажаль, загальний тренд. Її біловодчани вирішують, запрошуючи на роботу медиків з тимчасово непідконтрольної частини області. Тільки у цьому році їх приїхало двоє. Новим докторам місцева влада купує житло. Громадою вже придбано сім квартир».

У Біловодському закладі дошкільної освіти № 4, у якому також сьогодні побував Сергій Гайдай, планують відкрити шість груп та створити 31 робоче місце. Ремонт профінансовано з обласного бюджету на суму 12248586,73 гривень. Тут замінено віконні блоки, дах, внутрішні та зовнішні двері, проведено монтаж системи опалення, відремонтовано електромережу, зроблено зовнішнє утеплення стін, змонтовано зовнішній та внутрішній водопровід тощо.

Ще один пункт програми перебування очільника Луганщини – Біловодська дитячо-юнацька спортивна школа, де наразі навчаються 228 хлопців та дівчат у 17 групах. У 2018-2019 роках там замінено покрівлю даху, вікна та двері на енергозберігаючі, систему опалення та вентиляції, проведено утеплення фасаду, ремонт кабінетів та роздягалень, стін та підлоги, укладене нове спортивне покриття на ігровому майданчику тощо. Загалом використано 4669651,68 гривень, з яких 2359470,73 – субвенція з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ, 2310180,95 – місцевий бюджет.