Прес-центр10 травня 2017, 09:05

Прийнято зміни у призначенні житлової субсидії

26 квітня 2017 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Постанова набрала чинності з 1 травня 2017 року.

На основі змін, у травні 2017 року органами соціального захисту населення буде проведено перепризначення субсидій на наступний рік та розраховано її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Раніше субсидія на опалювальний сезон призначалась з 1 жовтня по
30 квітня і перераховувалась відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, у 2017-2018 для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня по 15 квітня.

Згідно зі змінами районні, районні у містах Києві і Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах (у разі їх створення) рад або утворені ними комісії можуть приймати рішення щодо призначення субсидії у випадках, не передбачених Положенням. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Також, люди, які не зареєстровані, але проживають у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачують комунальні послуги, раніше не могли претендувати на субсидію.

З травня 2017 року за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту, такі сім’ї зможуть оформлювати субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг із 1 травня 2017 року призначається, виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Якщо на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером та декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць.

У разі отримання інформації від підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу.