Прес-центр5 червня 2019, 11:06

Про Концепцію розвитку туризму в області йшлося на брифінгу

Про обговорення Концепції розвитку туризму в Луганській області до 2022 року на брифінгу для ЗМІ розповіла заступник директора Департаменту – начальник управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Людмила Ахтирська.

Вона зауважила, що сфера туризму не є окремою галуззю економіки, а має вплив на розвиток економіки регіону в цілому, бо охоплює понад 50 суміжних галузей.

Наразі перешкодами для розвитку туризму в регіоні є бойові дії. Це обумовило втрату туристично-рекреаційного потенціалу, неготовність інфраструктури до прийому та якісного обслуговування туристів, зменшення обсягів туристичних потоків.

Втім, в області націлені на пошук нових можливостей, які сприятимуть на першому етапі відновленню внутрішнього туризму.

Людмила Ахтирська підкреслила, що концептуальними засадами необхідності визначення системного підходу до сфери туризму стало проведення упродовж 2017 – початку 2019 років діяльності, направленої на активізацію розвитку внутрішнього туризму в області.

Зокрема, налагоджено співпрацю з суб’єктами туристичної діяльності, громадськими об’єднаннями, вищими навчальними закладами, позашкільними закладами освіти, діяльність яких пов’язана з туризмом.

Завдяки роботі з ними розроблені Методичні рекомендації з розвитку туризму в Луганській області.

Крім того, створено Громадську організацію «Туристична асоціація Луганської області», проведено п’ять заходів регіонального рівня, до участі в яких залучені представники з Івано-Франківщини, Києва, міжнародних організацій.

Департаментом укладено Меморандум про співпрацю з ГО «Спілка сприяння сільського зеленого туризму в Україні».

Також спільно з Агенцією регіонального розвитку Луганської області розроблено відеоролик «Луганщина туристична», який буде транслюватись у потягах «Інтерсіті».

Віртуально побувати в цікавих природних та культурних місцях області можна за допомогою Travelbox VR. В цей продукт поміщені дванадцять зображень різних місць, що дозволяють скласти власне уявлення про Луганщину.

Сувенір складається з двох компонентів. Перший – це тематично брендована коробка з окулярами віртуальної реальності, другий – це власне сам контент, який демонструється через VR-окуляри і зберігається на сервері Travelbox.

До речі, туристичний Тревел бокс передано Мінекономрозвитку для презентації у липні 2019 в Торонто (Канада) під час представлення туристичної сфери регіону в рамках Міжнародної конференції з питань реформ в Україні.

Спікер наголосила, що для розвитку туризму, насамперед, важливим моментом є необхідність прояви активності саме місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування.

Концепція розвитку туризму в Луганській області до 2022 року є документом, в основу якого покладено комплексний підхід до цієї сфери, відображено аналіз стану туристичної сфери, позначені переваги й недоліки регіону, описані загальні положення майбутнього проекту, визначені можливості і інтереси надавачів та потенційних споживачів туристичного продукту.

Урахування цих обставин, тобто комплексного аналізу, дозволяє правильно визначити пріоритети розвитку, напрями залучення інвестицій тощо. Документ розроблено за ініціативою і власними силами Департаменту.