Прес-центр29 вересня 2017, 10:09

Проблеми ґендерної рівності обговорили в облдержадміністрації

Чергове засідання обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми проведено спільно із міжнародною організацією ООН Жінки.

Під час заходу програмний аналітик ООН Жінки Олександр Бай презентував результати дослідження з оцінки вразливості жінок та чоловіків у контексті реформи децентралізації та відновлення управління в областях України, постраждалих від конфлікту, що було проведено цією організацією.

У рамках дослідження у Луганській і Донецькій областях виявлені найбільш вразливі групи жінок та чоловіків, серед яких внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, ВІЛ-інфіковані, особи похилого віку, одинокі матері або батьки, які очолюють домогосподарства. Членам обласної Координаційної ради презентовано ступінь участі кожної із визначених груп, ситуацію із недискримінацією та дотриманням прав, існуючі ризики, а також викладені рекомендації.

Національна консультантка з ґендерно-чутливого бюджетування ООН Жінки Юлія Гончар розповіла про перші результати впровадження ґендерно-чутливого планування та бюджетування на рівні об’єднаних громад Луганщини. Членам обласної Координаційної ради було продемонстровано відеоролик із цікавими прикладами реалізованих проектів із використанням ґендерного бюджетування.

Заступник голови обласної Координаційної ради, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про основні проведені та заплановані заходи в напрямах попередження насильства в сім'ї, торгівлі людьми, а також в питаннях ґендерної політики. Зокрема, вона поінформувала про участь делегації Луганської області у Форумі Фонду народонаселення ООН «Разом за Україну, вільну від насильства над жінками», онлайн-конференцію, у ході якої проведено звітування щодо виконання регіонального плану «Жінки, мир, безпека», участь представників Департаменту та обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в семінарі в місті Ужгород, де було презентовано досвід Луганської області щодо попередження домашнього, ґендерного насильства та забезпечення ґендерної рівності в умовах конфлікту.

Елеонора Поліщук також анонсувала низку заходів, запланованих найближчим часом, зокрема зустріч із Групою експертів Ради Європи щодо протидії торгівлі людьми, триденний тренінг з питань ґендерної політики для фахівців місцевих органів влади, завершення роботи над ґендерним паспортом Луганської області та початок підготовки до обласного етапу щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».