Прес-центр17 травня 2018, 16:05

Проблеми серцево-судинної захворюваності обговорено на брифінгу

Сьогодні, 17 травня, в прес-центрі Луганської облдержадміністрації відбувся прес-брифінг ГО «Українське лікарське товариство Луганщини» з нагоди Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертонією, Всесвітнього дня травматолога та дня пульмонолога.

У якості експертів у брифінгу взяли участь лікарі Луганської обласної клінічної лікарні: голова Українського лікарського товариства Луганщини Степан Шведюк, завідувач ортопедо-травматологічним відділенням Руслан Верескун, лікар-пульмонолог консультативної поліклініки Галина Дементьєва, лікар-кардіолог консультативної поліклініки Лілія Петросян.

Степан Шведюк розповів, що серцево-судинні захворювання знаходяться на першому місці серед причин смертності у Луганській області. У 2017 році зареєстровано понад 41тисячу випадків хвороб системи кровообігу, протягом останнього року від цього захворювання померло 7 тисяч осіб.

Гіпертонічна хвороба належить до складу захворювань системи кровообігу і являє собою один з найбільш поширених факторів виникнення у пацієнтів артеріальної гіпертонії або інсульту.

«Гіпертонічна хвороба є найбільш частою причиною інвалідності і смертності серед дорослого населення Луганщини», – зауважила Лілія Петросян.

Галина Дементьєва розповіла про основні пульмонологічні захворювання жителів Луганщини. Серед них доповідач виділила гострий та хронічний бронхіт, хронічне обструктивне захворювання легенів, бронхіальну астму, пневмонію, ексудативні плеврити, бронхоектатичну хворобу.

В Луганській області за 2017 рік зареєстровано 57 тисяч випадків захворювань дихальних шляхів, що значно більше у порівнянні з 2016 роком.

Наразі на Луганщині працює урядова програма «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти з захворюваннями органів дихання отримують безкоштовне базове лікування. Більше 10 років діє міжнародна програма «Оранж кард», завдяки якій хворі на бронхіальну астму в Луганській області, мають змогу отримувати знижку лікування зі значною знижкою.

Про проблеми відродження травматології та ортопедії на Луганщині доповів Руслан Верескун. Він зауважив, що загальний склад ортопедів-травматологів Луганської області представлений 42 фахівцями, а ліжковий фонд травматологічних відділень області складає 255 ліжок. Обласна клінічна лікарня виконує операції першої та вищої категорій складності, кількість операцій складає близько 600 на рік. Завдяки закупленому медичному спеціалізованому обладнанню, на сьогодні в Луганській області стало можливо впроваджувати ендопротезування.