Прес-центр22 квітня 2021, 15:04

Проблемні питання, з якими стикаються жителі тимчасово окупованих територій, обговорено на засіданні «круглого столу»

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь в онлайн засіданні «круглого столу» за темою: «Стан дотримання прав та свобод людини і громадянина на тимчасово окупованих територіях та лінії зіткнення».

Учасники заходу обговорили актуальні проблеми, з якими стикаються жителі, це і закриття КПВВ, складне соціально-економічне становище людей, обмеження їх доступу до медицини, освіти, правосуддя, проблеми з доступом до житла, компенсації за зруйноване житло, проблеми з транспортом, особливо в ізольованих населених пунктах. Окремо пандемія наклала свій відбиток на літніх та маломобільних людей, у яких зараз обмежений доступ до соціальних виплат, пенсій.

Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що правозахисники, представники громадського сектору, народні депутати, правоохоронці повинні разом працювати над тим, щоб додатково захищати права наших громадян, а існуючі проблеми за можливістю вирішувати.

Катерина Безгинська наголосила на важливості таких обговорень, бо дотримання прав людини – це визнання свободи та рівних можливостей, що є базовою нормою цивілізованого суспільства.

За результатами засідання буде створено доклад, який винесуть на обговорення до Верховної Ради для внесення змін до чинного законодавства.

Захід проведено Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та УГСПЛ в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».